Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis buss för alla upp till 19 år i Örnsköldsvik – men det kostar miljoner

Från och med i höst kommer alla barn och ungdomar upp till 19 år att få åka buss gratis i Örnsköldsvik. Men det kommer att kosta kommunen stora pengar – 7 miljoner kronor per år.

Annons

Gratis buss – eller avgiftsfri kollektivtrafik som det formellt heter – för barn och ungdomar upp till 19 år har varit på gång länge. Och nu återstår bara formalia, ett beslut i kommunfullmäktige, för att det hela ska införas i augusti.

Men det blir långt ifrån gratis.

Enligt den utredning som kommunen gjort tillsammans med Kollektivtrafikmyndigheten finns det 7244 barn och ungdomar mellan 7 och 19 år i kommunen (de yngre åker redan i dag buss gratis).

Det beräknas att 5000 av dessa kommer att vilja ha ett ungdomskort/frikort. Det finns flera olika ekonomiska faktorer att ta hänsyn till – som det minskade behovet av skolkort – men i slutändan beräknas kostnaden till 7 miljoner kronor extra per år.

Från och med augusti blir det gratis buss för alla barn och ungdomar i Örnsköldsvik – och frågan om gratis buss för smårbarnsföräldrar med barnvagn utreds.

En enig samhällsbyggnadsnämnd, som tog beslutet vid senaste mötet, anser att summan är acceptabel.

– Vi var helt överens, den här frågan fanns ju också i båda blockens valprogram, säger Camillla Svensson (M), andre vice ordförande i nämnden.

– Ska vi satsa pengar på någon grupp i kollektivtrafiken är det på de yngre. Vi vill "lära" dem att åka buss.

I en förlängning är naturligtvis förhoppningen att ungdomarna som nu kommer att få åka gratis, betalar för att åka buss istället för att ta bilen när de blir vuxna.

– Vi hoppas att kommande generation blir bättre på att åka kollektivt än den som lärt sig åka bil, som Camilla Svensson uttrycker det.

Men ändå - det är stora pengar det handlar om?

– Det är det men vi måste se det här på sikt. Miljöaspekten är mycket viktig.

Camilla Svensson (M) och övriga i samhällsbyggnadsnämnden tycker att det är värt satsa 7 miljoner per år för att lära kommunens barn och ungdomar att åka buss.

Det formella beslutet tas, som sagt, av kommunfullmäktige. Samhällsbyggnadsnämnden behöver också extra pengar för att finansiera ungdomskorten i år, då kostnaden beräknas till 4 miljoner kronor.

Över tid kan det också bli så att alla i kommunen får åka buss gratis, som i exempelvis Kiruna. Vänsterpartiet driver frågan och efter ett tidigare beslut i samhällsbyggnadsnämnden utreds möjligheterna att införa en "Örnsköldsviksmodell" på försök i tre år.

Samtidigt utreds också ett medborgarförslag om gratis buss för småbarnsföräldrar med barnvagn.

I dag kostar kollektivtrafiken kommunen ungefär 50 miljoner om året. Skolskjutsarna kostar 60 miljoner och färdtjänsten 11 miljoner.

Mer läsning

Annons