Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gospel gungar Mellansel

Gospel är afroamerikansk, religiös vokalmusik, slår Svenska Akademiens ordlista fast. Men du kan hitta gospel och sångglädje på betydligt närmare håll än så. På Mellansels folkhögskola till exempel.
– Du måste inte vara svart och född i södra USA för att kunna sjunga gospel, säger Karin Öberg, linjeansvarig för folkhögskolans gospellinje. Det mesta av
uttrycket i gospelmusiken sitter i attityden och känslan.

Annons

Först kommer uppsjungningen.
Abuba buba buba bo-bow...
Det låter lite märkligt för en oinvigd. Nonsensmeningar rullar runt, runt i en musikslinga uppåt och neråt i tonerna, allt för att rösten ska få värma upp lite
innan man krämar på med det riktiga tung-gunget.
Det är Gospel Travellers, folkhögskolans gospelkör, som niger i takt med musiken för att låta svänget i knäböjen leta sig in i rösterna. Men sedan drar övningen i gång.

FULL FART
He iiiis a friend of mine, whenever I neeeed him he will always take the tiiiime, sjunger tjejerna med tryck på vokalerna.
Karin Öberg står framför kören och leder den med hela kroppen.
Bra, le lite så får vi upp tonen en bit,
säger hon och fortsätter att hålla takten med händerna. Höger fot slår taktfast i golvet, men det låga ljudet försvinner bakom pianokompets mer decibelstarka toner.
Alla tar i med själ och hjärta.
Det är en härlig kontrast mellan den vintrigt, solgnistrande kylan utanför fönstret och den varma känsla som gospeltonerna manar fram i klassrummet när man blundar.
Gospellinjen i Mellansel består av en brokig skara människor. Men de har en sak gemensamt: Lusten till och glädjen i att sjunga gospel. Och det syns. Här är det hela människor som sjunger, inte bara munnar i en kör.
Många av gospelmusikens förebilder finns i USA, i de svarta kyrkorna som har gospel som ett naturligt inslag i gudstjänsten. Den svenska varianten är rakare, mjukare och mer rätt på tonerna.

LEVER GOSPEL
I USA lever man gospel, svarar Karin Öberg på frågan om vad som är skillnaden mellan svensk och amerikansk gospel.
Vi som håller på med gospel här i Mellansel får jobba hårt för att lära in många av de grundläggande kunskaperna. Vi återhållsamma svenskar är inte vana att uttrycka oss i musiken på samma sätt som en gospelkör i södra USA ofta gör.
Lillemor Wåhlstedth-Jonsson är en av
gospeleleverna som brottas med tekniken.
Ju mer man övar desto mer kan man lämna tankarna på teknik och framförande bakom sig och bara fokusera på sjunget och känslan, fyller hon i.
Det är därför jag är här. Jag vill kunna ge av min upplevelse av musiken utan att behöva tänka så mycket under tiden.

GAMLA RÖTTER
Gospelmusikens historia går långt bakåt i tiden, ända till
arbetssångerna, spirituals, som kom med slaveriet till plantagerna i södra USA. Men det är inte bara gospeln som vilat i den vaggan.
All popmusik har sina rötter i samma genre som gospel, alla kommer de från spirituals från början. Men gospeln blev kvar i sin genre på ett annat sätt än många andra musikstilar, och utvecklades därifrån, berättar Karin Öberg.
I dag har vi två huvudtyper av gospelmusik: klassisk och contemporary, som är gospel i modern tappning. Den senare kan vara inspirerad av soul eller rap, jämfört med vad man ofta tänker på när man hör ordet
gospelmusik.

PLANKA FRÅN SKIVOR
Det kan vara svårt att hitta nya, bra
gospellåtar ibland, eftersom långt i från allt finns nedskrivet i notform. Då får man sätta sig med en skiva, eller en videoupptagning från någon konsert och skriva ner musiken på papper när man hör någonting bra, säger Lisa Stjernberg.
Hon gick ut gospellinjen förra året, men är med och sjunger
ofta ändå.
Men vad kan man göra efter att ha gått en ettårig gospellinje?
Själv är Lisa kvar på Mellansels Folkhögskola, men nu som elev på Afrolinjen. Annars kan man leda en kör eller jobba i en församling. En del av eleverna har varit i musiksvängen sedan tidigare, men tagit chansen att fortbilda sig
inom gospelmusiken under ett år.
Gospellinjen i Mellansel är nu inne på sin andra årskull. Varje år ska skolan försöka skicka i väg klassen på en studieresa till USA. För att klara av det finansieras det
hela med pengar som Gospel Travellers får in genom konserter och uppträdanden.

SJUNGER IHOP TILL RESA
Men det blir många sjungningar innan man kommer någonstans. Vi är ju inte ens dyra, säger Karin Öberg och ler. Vid ett tillfälle sjöng vi i Kempehallen i en hockeypaus när sambaorkestern spelade. Det var mäktigt. Men med en så ösig repertoar som vi har, skulle vi egentligen kunna sjunga var som helst.
Ja, vi kan sjunga i pauserna på innebandyn, kan du inte skriva det, fyller Lillemor Wåhlstedth-Jonsson i.
Men nu är det dags att gå tillbaka till lektionerna för att fortsätta öva. För även i gospelns värld behövs det om inte blod, svett och tårar, så i alla fall ett fullständigt engagemang, en hel del övning och definitivt massor av glädje. ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons