Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör det svårt för cykeltjuven

ÖRNSKÖLDSVIK. Det våras för cykeln. Därmed tinar också en viss typ av tjuv fram.
Gör det så besvärligt du kan för honom.

Annons

Om en tjuv sett ut en cykel han gärna vill ha, då är det i stort sett omöjligt att stoppa honom, konstaterar Per Hörnquist, cykelansvarig på Söderströms.
Det finns lås som gör det svårare för honom, säger Hörnquist med ett stort bygellås i handen.
Förra året anmäldes 191 stölder av cyklar i Örnsköldsvik. Här torde finnas ett mycket stort mörkertal, varför antalet cykelstölder årligen sannolikt är flera hundra. Precis som när det gäller cyklar i övrigt händer det saker på låssidan. Mellan ett dåligt lås och ett bra lås skiljer det inte bara i pengar för köparen, det dåliga låset är hur lätt som helst för en tjuv att forcera.
När Stöldskyddsföreningens ingenjörer vid en pressvisning tog sig an tolv omärkta cykellås med kniv, avbitare och hammare behövde de mellan 2 och 35 sekunder att få upp låset.
Per Hörnquist är en rutinerad cykelförsäljare. Han informerar sina kunder om vilka lås som finns att tillgå, och om vilka regler som gäller om cykeln blir stulen.

FÄRRE HÄMTAR UT NY CYKEL
Hörnquist säger sig märka att allt färre kommer till butiken för att få ut en ny cykel på försäkringen.
Hoppas att det betyder att det inte stjäls lika många cyklar som tidigare. Inte vet jag om det beror på att låsen är bättre, snarare kanske på att cyklarna i regel är märkta och lätta att hitta ägaren till.
De flesta cyklar som säljs för normalt bruk är försedda med godkänt lås; ett så kallat blocklås som svetsats fast i cykelramen.
I grunden räcker det med ett sådant lås, säger Per Hörnquist. Sedan kan man komplettera med ett vajerlås om man vill ta med sig sin cykel till en plats där man vet att det stjäls cyklar.
Men, och det här kan du skriva, ett vajerlås är inte godkänt av Stöldskyddsföreningen och därmed inte heller av försäkringsbolagen den dagen det händer något.
Hörnquist säljer lås från 39 kronor upp till nästan 600. Vilket man helst stöter på som tjuv är kanske inte så svårt att lista ut.
Den som vill ha sin cykel i fred ska inte flytta till Gotland, snarare till Västernorrland, visar siffror som Stöldskyddsföreningen sammanställt.
Förra året anmäldes 76 700 cykelstölder i landet, vilket faktiskt innebär en minskning med nästan en tredjedel sedan 1995. Cykelstölderna kostar stora pengar. Under 2000 betalade försäkringsbolagen ut 128 miljoner kronor.
Hittills i år, till den första maj, hade bara tio cykelstölder anmälts i Örnsköldsvik.

HAMNAR HOS POLISEN
Och för den som blivit av med sin cykel är det för det första bara att hoppas att den grundliga märkningen, och registreringen av cykeln, betalar sig annars kan man ta kontakt med polisen för att undersöka om fordonet upphittats.
Hos polisen hamnar nämligen alla upphittade cyklar. Där i källaren får de stå i maximalt tre månader innan upphittaren erbjuds cykeln. Om upphittaren inte vill ha cykeln går de till Sundsvall för försäljning på Överskottsbolaget där.
Det är hemförsäkringen som träder i kraft den dagen ens cykel är stulen. Då gäller för det första att cykeln var låst när den stals, och för det andra att det inte var något klent vajerlås utan ett av Stöldskyddsföreningen godkänt lås.
Det varierar en del mellan olika försäkringsbolag, men de flesta ligger på en självrisk på mellan 1 000 och 1 500 kronor.

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons