Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gömde barnen för sitt ex i över två år – ändå nådde kvinnan framgång i tingsrätten

Kvinnan satt åtalad för egenmäktighet med barn, grovt brott.
Och hon erkände att hon hade fört bort sina två barn och gömt dem i Chile i över två år.
Trots det blev tingsförhandlingen en stor framgång för henne.

Annons

– Tack så mycket, sa kvinnan när hon fick veta att hon inte längre behövde anse sig som häktad, vilket hon varit i en dryg månad.

Och att som kvinna vara häktad på Saltvik – det betyder i stort sett restriktioner trots att man inte har några.

– Jag är ju van att bli inlåst, fortsatte den åtalade kvinnan samtidigt som hon rotade fram egna kläder att ha på sig i stället för den häktesgröna munderingen.

Den åtta timmar långa förhandlingen var inte särskilt komplicerad.

Kvinnan, som får vänta två veckor på sin dom, blev ihop med mannen någon gång 2006. Mannen har medgett att han periodvis haft drogproblem – och kvinnan har sagt att mannen har och har haft betydligt större problem än så.

Det stormiga förhållandet tog slut i januari 2012, då de hade två barn tillsammans. Det brutna förhållandet betydde dock ingalunda att parets gemensamma problem upphörde.

I december 2013 blev kvinnan, enligt egen utsago, misshandlad av sitt ex. Det äldre barnet ska ha sett vad som inträffade och tagit mycket illa vid sig.

Kvinnan var ofta rädd för mannen. I tingsrätten sa hon att hon till och med fruktade för sitt liv, och att hon inte var säker på vad som kunde hända med barnen de gånger mannen hade hand om dem.

LÄS OCKSÅ: Ung Ö-vikskvinna omhäktas – misstänks ha flytt till Chile med två barn

Kvinnan försökte få ensam vårdnad om parets barn, men fick avslag.

Efter den påstådda misshandeln i december 2013 bodde kvinnan en tid hos kvinnojouren, och därefter ett antal veckor hos en kompis.

Men i mitten på februari 2014 tog hon barnen med sig och flydde – till Chile, där hon har släkt.

– Jag har förstått att det jag gjorde inte var rätt, men jag såg ingen annan utväg än att resa till Chile. Vi packade resväskorna och stack, sa kvinnan.

Hon fortsatte:

– Jag borde ha lämnat det destruktiva förhållandet mycket tidigare men det var inte så lätt. Jag förde en daglig kamp för att barnen skulle ha det bra.

Kvinnans ex-sambo lyckades efter mer än två års kamp få till en dom i Chile som sa att barnen skulle hem.

Han berättade i tingsrätten att det var fruktansvärt att inte veta var barnen befann sig när de helt plötsligt en dag var försvunna från Sverige. Och än värre var det att inte höra ett ljud ifrån dem eftersom kvinnan, som alltså åtalats för grov egenmäktighet med barn, inte lät pappan tala med sina två minderåriga barn.

– Det var inte okej att slita upp dem från det de hade i Sverige. När jag hämtade barnen i Chile kunde de inte svenska – och dottern kände inte ens igen mig, sa pappan.

Kvinnan och mannen, som bodde någon mil utanför Örnsköldsvik, behövde inte mötas i tingsrätten eftersom mannen var med på länk från Umeå, dit han flyttat.

Det blev en känslomässigt stark förhandling.

LÄS OCKSÅ: Kvinnan tog barnen till Chile – erkänner brott

Mannen hördes först, och han hade svårt med orden när han kom in på detaljer om barnen.

– Det var jordbävning i Chile, och jag kunde inte ens få reda på hur mina barn mådde.

Den åtalade kvinnan kunde inte hålla tårarna tillbaka när det visades filmer på förhör med de två barnen.

Advokat Jonas Vedin försvarar den åtalade kvinnan som riskerar fängelse för grov egenmäktighet med barn.

Kvinnans försvarare Jonas Vedin sa inledningsvis att hans klient medger de faktiska omständigheterna men att det förelegat beaktansvärda skäl till kvinnans agerande.

– Jag ber tingsrätten att försöka sätta sig in i den situation hon var i, sa Vedin i sin plädering.

Åklagare Stina Sjöqvist var på en annan linje. Hon yrkade på fängelse i ett och ett halvt år. Sjöqvist såg inga beaktansvärda skäl för kvinnans agerande. Mannens och barnens målsägandebiträden höll med Sjöqvist, som också sa att kvinnan skulle bli kvar i häkte.

När tingsrätten hade överlagt en lång stund kom beslutet:

– Dom meddelas den 6 juli 11.00 och NN är inte längre häktad i målet, sa domaren Kennet Svensson.

Att den åtalade kvinnan nu försatts på fri fot tyder på att tingsrätten inte tror att kvinnan ännu en gång ska ta med sig sina barn och fly till Chile – och det skulle också kunna tyda på att domen så småningom inte blir fängelse, utan snarare samhällstjänst.

– Jag vet inte om vi ska överklaga beslutet om att inte hålla henne häktad. Jag har aldrig varit med om att man har släppt någon som fört bort sina barn, sa åklagare Stina Sjöqvist.

Mer läsning

Annons