Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gladys fick en andra chans

Ett stinkande berg blev syskonens och föräldrarnas död förra sommaren. Gladys Curitana bor kvar med sin farmor bredvid den enorma högen av sopor och lever av andras skräp.

Annons

rån den Filippinska landsbygden flyttar varje dag nya människor till den stora staden Manila. De kommer med hopp om framtiden och om att få arbete. Men många av dem hamnar istället på samma plats som stadens avfall och tvingas tillbringa dagarna med att leta mat i jättelika berg av sopor. Runt 6 000 familjer lever i dag i fallfärdiga hus runt de livsfarliga bergen.
Räddningen är utbildning tror Gani Coruña, som är administratör för Hoppets Stjärna i Filippinerna och har startat en skola för fattiga barn där. I veckan är han på besök i Kärrsjö med anledning av Karin Erikssons bortgång för att representera världens barn vid hennes begravning idag.
Jag har själv tagit mig ur
fattigdom genom att studera, säger Gani Coruña.

SMOKEY MOUNTAINS
Ett av de barn han kommit i kontakt med är 12-åriga Gladys Curitana. Hon blev föräldralös i en katastrof som krävde två hundra människors liv den 10 juli år 2000. En natt då den jättelika sophögen kollapsade och begravde ett helt bostadsområde.
Den lokala regeringen brydde sig inte om att det var farligt att bo precis nedanför sopbergen som de fattiga gjorde. Högarna, som kallas för Smokey mountains, pyr och brinner ständigt på flera ställen och när regnet kommer undermineras allt tills det slutligen brister, berättar Gani Coruna.
Gladys sov över hos sin farmor när katastrofen inträffade och
klarade sig, men hennes mamma, pappa och fem syskon omkom i rasmassorna.
Man försökte med hjälp av
maskiner hitta överlevande, men efter två veckor gav man upp och många kroppar återfanns aldrig.

GRUNDSKOLA FÖR FATTIGA
Hoppets Stjärna och Gani Coruna kontaktades av Manilas regering för att hjälpa offren efter den
fruktansvärda händelsen.
Vi försökte hjälpa varje barn så gott vi kunde. Direkt eller indirekt med mat, kläder, filtar och annat, säger han.
Det var i samband med denna akuta hjälpinsats som Gladys fick möjlighet till en ljusare framtid. Hon bor fortfarande kvar nära soptippen tillsammans med sin farmor, men varje dag går hon och femtio andra barn från samma område i Hoppets Stjärnas skola en bit bort.
Men naturligtvis kan inte hjälporganisationen ta hand om alla i samma situation som Gladys eftersom det rör sig om nära 5 000 barn.
Vi jobbar med att expandera skolan och vi arbetar i skift för att kunna undervisa så många som möjligt. Men det strömmar in fler och fler familjer och det är jättejobbigt när vi måste neka barn en plats, säger Gani Coruna.
Förutom elevernas skolgång, sponsras de även med böcker och kläder från hjälpsändningar.
Utbildning är kärnan i landets utveckling. Fattigdomens cykel kan brytas genom kunskap och de ökade chanserna att få arbete.

ÅTERVÄNDER TILL TIPPEN
Utan ett arbete är man chanslös i Manila, där de sociala skyddsnäten är uppbyggda kring de som redan har jobb och bostad. Efter katastrofen på soptippen försökte regeringen skicka tillbaka ett antal
familjer till landsbygden, men de kom genast tillbaka igen. Problemen är nämligen om möjligt ännu större där med bland annat stora politiska motsättningar.
De tar hellre risken att hamna vid soptippen igen för att få ett jobb i stan, berättar Gani Coruna.

SARA LUNDVALL

Mer läsning

Annons