Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjeteatern ska bli nya Glada Hudik

/
  • Två lärare vid grundsärskolan i Örnsköldsvik hoppas att kommunen ska satsa på något som de kallar för Glädjeteatern.
  • Ann Ödling och Maud Persson vill att Örnsköldsvik ska bli ett nytt Glada Hudik.
  • Det ska bli mer glad musik i kommunen – i alla fall om Ann Ödling och Maud Persson får som de hoppas.
  • Per Johansson är mentor för lärarna vid särkolan och har betydd en hel del inför framtidens planer.

Två lärare vid grundsärskolan planerar för Glada Ö-vik.

Annons

– Vi hoppas att kommunen ska hoppa på tåget. I princip är det bara våra löner det handlar om, säger lärarna Ann Ödling och Maud Persson.

Ni känner säkert till historien om Glad Hudik-teatern, som började med just teater och sedan har blivit film och musikaler – och en massa meningsfull verksamhet för personer med funktionsnedsättningar.

Nu finns en liknande idé i Örnsköldsvik, eller rättare sagt har två lärare vid grundsärskolan smitt planer, som egentligen har funnits länge – men som nu äntligen kommit ett steg närmare ett förverkligande.

– Vi har haft de här funderingarna i väldigt många år. Vi tycker att det borde finnas någon form av möjlighet för lite äldre människor med funktionsnedsättning att jobba med musik, dans och teater, säger Ann Ödling och Maud Persson.

När väl sedan duon gjorde slag i saken blev det en incheckning för Världsklass 2015, som inte innebar några kronor, utan bara att de fick berätta för chefer inom kommunen om sina planer.

Av det mötet kom det inte ut speciellt mycket, utan först när de kom i kontakt med Musikmakarna, har det börjat hända saker.

– Vi hoppas kunna starta Glädjeteatern. Samtidigt ska det vara mer blickpunkt på musik än teater, säger Ann Ödling och Maud Persson, som båda jobbar vid grundsärskolan.

– Vi vill inte kopiera Hudik rakt av, vi vill ha mer fokus på musik, säger Ann Ödling, samtidigt som hon påpekar att just Glada Hudiks initiativtagare – Per Johansson – har varit en väldigt stor inspirationskälla.

– Han har blivit en mentor och ett gott stöd. Han har hjälpt oss att inte gå i vissa fällor. Vi har varit tvungna att begränsa oss, säger hon.

– Per har också sagt att han inte kan förstå att inte kommunen varit med på noterna från första början.

– Vad sitter det i? Ni är ju två eldsjälar, har han sagt.

Ann Ödling och Maud Persson har lagt fram sin idé för en del kommunala chefer, men säger att de inte riktigt har fått den respons de har önskat. Nu har de kommit så pass långt att det finns samarbetsplaner med Musikmakarna, som kan bli deras huvudman.

– Vi hoppas att vi ska få till ett treårigt projekt och att det sedan ska kunna permanentas i kommunens regi, säger Maud Persson.

– Det finns de som är positiva. Kanske har vi tidigare vänt oss till fel personer, säger duon.

Tanken är i alla fall att till Glädjeteatern, som är arbetsnamnet, ska man kunna gå ett par dagar i veckan.

– Allt ska genomsyras av glädje och att alla människor är viktiga – och framför allt att man ska må bra, säger Ann Ödling och understryker att det är vanligt bland äldre med funktionsnedsättning att må psykiskt dåligt.

– Vi har fått många förfrågningar från föräldrar, som har vuxna barn inom daglig verksamhet. De har efterlyst dans, teater och musik, säger Maud Persson.

– Jag tror det här kan vara positivt för kommunens utveckling. Alla vill förstås inte vara med och jobba med musik, teater och dans – men det blir fler meningsfulla aktiviteter att välja på, säger Maud Persson.

Mer läsning

Annons