Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjande siffror för bildningsförvaltningen

/
  • Förvaltningschefen Astrid Täfvander och Mattias Öberg, förste vice ordförande i bildningsnämnden.

Personalstyrkan minskade med 55 personer i fjol.
Och nu går bildningsförvaltningen plus.
– Det har varit en tuff anpassning. Nu har vi äntligen näsan ovanför vattenytan, säger förvaltningschefen Astrid Täfvander.

Annons

Bokslutet för 2013 är inte helt klart men visar att bildningsförvaltningen går åtta miljoner plus. Därmed minskar budgetunderskottet från 24 miljoner kronor till 16 miljoner kronor.

– Vi har haft samma budgetram i flera år trots att elevantalet minskat. Nu har vi anpassat verksamheten efter den budget vi faktiskt har. Det är glädjande och en bit på väg att skapa likvärdiga verksamheter, säger Astrid Täfvander.

Men de röda siffrorna har inte blivit mindre röda utan blod, svett och tårar. I fjolårets stora omorganisering inom förvaltningen togs totalt 55 tjänster inom skolan bort, och som ÖA berättat nyligen har arbetsmiljöverket kopplats in efter att lärarfacken slagit larm om stress och ohälsa.

– Det har varit ett jättetufft år för alla. Nu kan vi få arbetsro och känna trygghet. Vi har inte behövt säga upp någon, utan hittat lösningar med avgångar och pensioner.

Astrid Täfvander förklarar att omorganiseringen också gått ut på att hitta nya arbetssätt och göra skolan mer likvärdig över kommunen. Och någon kvalitetssänkning anser de ansvariga inte att den tuffa omorganiseringen resulterat i.

– Måluppfyllelsen har gått upp och medarbetarenkäten ser i princip lika ut som tidigare år. Den nya organisationen ger bättre förutsättningar till olika satsningar.

Men än är inte faran över. Under 2014 kommer än mer fokus läggas på att få in gymnasieskolan i kostymen. Gymnasiet visar dålig ekonomisk prognos och elevantalet minskar.

– Under mars kommer den frågan att behandlas i nämnden. Program som har få sökande kommer inte att starta, säger Astrid Täfvander.

I strävan att ytterligare minska underskottet, är kravet att förvaltningen går fem miljoner plus under 2014.

– Om vi har samma personalstyrka som nu så ror vi hem det. Vi kommer alltså inte dra ned på personal. Men det kommer inte bli några nytillsättningar heller, säger grundskolechefen Anders Fager.

Han gläds åt de positiva siffrorna.

– Nu har varje enhet äntligen en buffert, det fanns inte förut.

Mer läsning

Annons