Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glad att vara pappa året runt

/
  • Kenneth Öhlin med dottern Amanda Grönfelt Öhlin. Till skillnad från många andra pappor, ska han vara pappaledig under årets kallaste månader. Under sängbrädorna till sängen ovanför finns vad han kallar

I stället för att återvända till jobbet efter semestern börjar Kenneth Öhlin på måndag sin pappaledighet. Tvärtemot många andra pappor ska han vara hemma med barnen både i höst och i vinter.

Annons

Vid entrén till det lilla radhuset i Gullänget står en barnvagn. Innanför dörren är fyraåriga Amanda Grönfelt Öhlin snabbt framme för att prata. Hon berättar att hon nyss har varit i Stockholm och hälsat på sin farbror.

– Han har jätttemånga barn, berättar hon.

– Fast vi har lika många, lägger hon till.

Det är med henne och sex månader gamla lillebror, Tom Grönfelt Öhlin, som Kenneth Öhlin ska vara pappaledig.

När äldsta dottern, Amanda, var liten var Kenneth Öhlin hemma på 25 procent. Men då var han ny på jobbet som trumpet- och ensemblelärare på Kulturskolan och tyckte inte riktigt det kändes som att han var pappaledig.

– Det känns goare att vara ledig på riktigt. Det ska bli grymt att umgås med dem och ha koll på alla små steg de tar. Men också att se hur man själv reagerar med att vara hemma så länge.

Han och frun Cecilia hade inga planer i förväg på hur de skulle fördela föräldraledigheten, utan har bestämt utifrån vad som passat.

– Cecilia vill gärna börja jobba och jag ville verkligen vara ledig nu.

Tom som sitter på golvet stödd av kuddar – han tippar fortfarande en del – börjar skrika. Han har nyligen upptäckt mat förklarar Kenneth Öhlin, och blir nyfiken på oss vuxna som dricker kaffe vid köksbordet.

I pappas knä får han en napp och blir glad igen. Kenneth Öhlin viftar med en grön skallerkanin.

Många pappor han känner förlänger semestern med pappaledighet. Han har svårt att förstå att pappor inte vill vara hemma mer med barnen, men tror att vissa tycker det är svårt att ta ledigt från jobbet.

Själv passar det honom i jobbet som lärare att gå på ett helt års ledighet eftersom arbetet kräver en kontinuerlig relation till eleverna. Men han tror det blir svårt att inte jobba och träffa sina elever.

Han älskar sitt jobb och berättar engagerat om hur det är att se elevernas utveckling – hur tidigare blyga elever sträcker på sig efter att ha spelat upp för 200 personer.

Men han kanske kliver in i pedagogrollen en del som förälder.

– Det sägs ju att lärare är jobbiga föräldrar för de svarar aldrig på barns frågor utan ställer bara fler frågor tillbaka tills barnet kommer på det själv.

Och i barnens utveckling, upprepandet av samma lek eller rörelse om och om igen, ser han hur lärandet går igen.

– Det är lite som när man spelar instrument.

Han ser också fram emot att umgås med äldsta dottern – snart börjar skjutsandet till olika aktiviteter. Hon lämnas redan ibland hos kompisar för att leka.

– Det är rysk roulette om man behöver bära henne skrikandes till bilen eller om hon tar hoppsasteg dit. Man har ingen aning om hur det blir. Det är spännande.

Annons