Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gidlund slutar som kommundirektör

ÖRNSKÖLDSVIK. Kommundirektör Jörgen Gidlund har meddelat att han vill lämna sin befattning när förordnandet går ut den sista juli nästa år.
Han har då varit Örnsköldsviks kommuns högste
tjänsteman i tio år och säger att han vill trappa ned till en något lugnare befattning.

Annons

Jörgen Gidlund är 54 år och har möjlighet att utlösa sin fallskärm och avgå vid 55 års ålder. Han är för övrigt den som senast fick ett sådant anställningsavtal med kommunen.
Det är ingen hit att avgå med pension som 55-åring, säger han och skrattar. Det är inte aktuellt. Jag har blivit tillfrågad om att ha kvar uppdraget som vd för Rodret och arbeta med frågor som berör kommunens bolag och det har jag tackat ja till.
Jag kommer också att få möjlighet att arbeta med koncernövergripande frågor och fortsätta med uppdrag i till exempel Bioalkoholstiftelsens styrelse och Kvarkenrådet. Jag har tackat ja till detta.

TOPPBEFATTNINGAR LEDIGA
Det innebär att två toppbefattningar kommer att ledigförklaras inom Örnsköldsviks kommun. Den ena blir en tjänst som samordnare för de tre kommunstyrelseförvaltningar som slås samman och som ÖA informerade om i gårdagens tidning. De förvaltningar som slås samman är kommundirektionen, ekonomikontoret samt kansli- och personalkontoret.
Titeln på den person som skall leda den nya sammanslagna förvaltningen är inte fastställd. Det naturligaste förefaller vara kanslichef.
Den kommundirektör som kommer att rekryteras efter Jörgen Gidlund kommer att bli förvaltningschef för de tre sammanslagna kommunstyrelseförvaltningarna. Han eller hon skall dock inte svara för den löpande operativa ledningen av arbetet. Det skall samordnaren/kanslichefen göra. Kommundirektören ska ha de nya sammanslagna kommunstyrelseförvaltningarna som sitt redskap för att förverkliga politikernas mål när det gäller att styra kommunen.

INTE FLER TJÄNSTER
Jörgen Gidlund säger att hans avgång och den omorganisation som nu genomförs inte betyder att det blir fler tjänster i stadshuset. Det sker alltid avgångar. Dessutom kan också interna rekryteringar tänkas.
Men även om externa rekryteringar sker så kommer dessa att kunna balanseras med att vissa säger upp sig eller avgår med pension.

VÄLSKÖTTA BOLAG
Rodret är moderbolag och ägarbolag för de kommunala bolagen som är Övik Energi, Örnsköldsviks Buss, Övikshem och Tjänstecentrum Arken.
Rodret har inga anställda. I fortsättningen kommer Jörgen Gidlund dock att anställas och avlönas av Rodret.
Det känns mycket stimulerande. Övik Energi är till exempel i hög grad involverat i flera framtidsfrågor i kommunen. Som delägare i Energicentrum norr är bolaget en av tillskyndarna till pilotanläggningen för etanol. Bolaget är också involverat i bredbandsnätets uppbyggnad samt utvecklingen av ett norskt patent för förbränning av sopor.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons