Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gideå Fiber gjorde lysande affär: "Bedrövligt hur de andra föreningarna behandlats"

Till skillnad mot de föreningar vi tidigare berättat om fick Gideå Fiber bidrag till sin fiberdragning – som i slutändan blev en lysande affär. "I princip blev det gratis", säger ordförande Hans-Göran Sjölund.

Annons

Upprördheten är stor i fiberföreningarna längs kusten som inte fick bidrag till fiberdragning från länsstyrelsen. I Gideå Fiber är man betydligt nöjdare – även om man känner för "kollegorna" i de andra föreningarna.

– Vi har stöttat dem och och hjälpt dem med så gott vi kunnat, och det är bedrövligt hur de blivit behandlade, säger Bo Eriksson, kassör i föreningen.

Vi är på Bo Erikssons vackert belägna gård i Hälsinggrubbban, en bra bit från ära och redlighet om vi får uttrycka det så.

Bo visar runt på gården där lamm går lösa, och han visar på en liten plastdosa på en vägg:

– Där går fibern in i kåken och vi drog den över lägdorna därborta, säger han och pekar.

Bo Eriksson, t v, och Hans Göran Sjölund i Gideå Fiber visar var fiberledningen går in i Bos kåk. Har i praktiken inte kostat honom någonting – och någon nätavgift har han inte heller.

Mobiltäckningen är dålig, eller snarare obefintlig när vi hälsar på. Däremot har Bo alldeles utmärkt internetuppkoppling, via den fiber han och de andra medlemmarna i Gideå Fiber fick indragen för ett drygt år sedan.

Och undantaget, med allt eget arbete medlemmarna lade ned, blev det en synnerligen billig historia.

– I princip blev det gratis till slut, säger ordförande Hans-Göran Sjölund.

Naturligtvis har Gideå Fiber över tid lagt ned oerhört mycket jobb, men för att göra den långa historien kort:

Föreningen bildades tidigt 2013 och ansökte per omgående bidrag med 50 procent av kostnaden för fiberdragning; 3,1 miljoner av 6,2. Det vilket beviljades hösten -13.

Markarbetena kom igång våren 2014.

Allt var klart och medlemmarna inkopplade på nätet första halvåret 2015.

För detta fick var och en betala en insats på 6 000 kronor.

Men:

– Vi hyr ut nätet till Skanova och har fått ett så bra avtal att vi får tillbaka hela avgiften. Hyresavtalet är på 25 år, men i det ingår en option på att sälja nätet till Skanova efter 7 år, säger Hans-Göran Sjölund.

– Skanova sköter all drift och underhåll av nätet.

Dessutom betalar medlemmarna i fiberföreningen ingen nätavgift. Så – ingen kostnad för att dra nätet, ingen kostnad för att utnyttja det. Däremot betalar de förstås för tjänsterna i nätet, som alla andra.

Bo Eriksson jämför med de som köper fibernätet av kommunala Övik Energi:

– För dem kostar nätet 15 000 – och med en nätavgift på 250 kronor i månaden tillkommer en kostnad på lika mycket. 30 000 på fem år alltså.

Hade ni någon gång funderingar på att utnyttja Övik Energi?

– Vi pratade med kommunen och Övik Energi vid något tillfälle, men de visade inget större intresse.

Länsstyrelsen och kommunen/Övik Energi har snackat ihop sig och den regionala handlingsplanen/strategin för bredband (fiber) säger att för att en fiberförening ska bli bidragsberättigad krävs i praktiken att den köper Övik Energis tjänst.

Bo Eriksson och Hans Sjölund är mycket kritiska till detta.

– Kommunen, energibolaget och länsstyrelsen är i maskopi. Vi har hela tiden förstått att allt handlar om att energibolaget ska få tjäna pengar på kommuninvånarna.

– Det verkar som de ledande politikerna förts bakom ljuset. Det är rent bedrägligt, säger Bo Eriksson.

Läs också: Bara fiberföreningar knutna till Övik Energi får bidrag: "Jag blir så förbannad"

Tror ni de föreningar som fått nobben till slut får bidrag och drar in fiber?

– Inte vet jag hur de ska få tillbaka entusiasmen och komma igen, svarar Bo Eriksson.

– De måste försöka få till ett möte med politikerna och fråga dem vad som ska prioriteras – det som är ekonomiskt bra för Övik Energi, eller det som är bra för de som vill ha fiber.

Mer läsning