Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gide älvdal ska leva

BJÖRNA. Älvdalarna är eftersatta inom Vision 2008-arbetet.
– EU-pengar till möten och föreläsare går bra att få loss, men gäller det spik och målarfärg för att bygga något är det värre, tycker en kritisk Börje Hammarlund i den lokala arbetsgruppen för Gide älvdal.

Annons

Tillsammans med bland andra Johan Hörnquist, Hemling och Ella Sjöberg, Torsbacken i Björna har Börje Hammarlund sedan september förra året arbetat med EU-projektet Från älv till hav, med särskild inriktning på upplevelser för boende och besökare kring älvdalen.
Projektet är en fortsättning på Tre älvar och ingår i kommunens stora utvecklingsarbete Vision 2008, som ska utveckla orten, ge tillväxt och skapa fler jobb.
Men Börje Hammarlund tycker att kommunens satsningar inom Vision 2008-arbetet hittills mest hamnat i och kring centralorten Örnsköldsvik.
Älvdalarna är eftersatta, inte bara här längs Gideälven. Det är inte bra, för vi har mycket att erbjuda, säger han.

BÄTTRE MARKNADSFÖRING
Ella Sjöberg och Johan Hörnquist håller med. Hon driver ett populärt café och matställe mitt i Björna, han har stugor till uthyrning i ett fantastiskt läge nere vid älven, strax söder om Hemling.
Men det är inte många som vet var Långstrandsforsen ligger och hittar till mina stugor och fisket där, säger Johan Hörnquist. Vi borde marknadsföra oss bättre, jag hör ju av många som varit där att stället är uppskattat.
Arbete pågår med att ta fram en broschyr för hela Gide älvdal. Men det krävs mer för att få besökarna att hitta fram. Samarbete med fiskevårdsområdena kan vara en väg, tror Johan Hörnquist.

MÅLA VIADUKTEN
Två konkreta förslag hoppas de nu få klartecken för. Dels att bygga upp speciella reklampelare på olika platser runtom i bygden, dels att måla och fräscha upp betongviadukten under järnvägen mitt i byn. Det senare som en del i lanseringen av Björnvägen (se artikel här intill).
Vi vill bygga upp flera sådana Gideälvsmodeller, reklampelare där vi kan berätta om bygden och vad vi kan erbjuda, säger Ella Sjöberg. Till att börja med ska en stå här i Björna, men vi hoppas få upp fler, ute vid E4 och på andra platser.
En dröm jag har är också att få göra något åt viadukten, säger hon. Det finns så mycket man kan göra med den och så många duktiga människor häromkring. Vi behöver bara få klartecken att sätta igång.
Börje Hammarlund efterlyser fler konkreta satsningar inom Vision 2008-arbetet.
Det pratas en hel del, men händer inte så mycket. Och när vi har idéer är det svårt att få loss pengar. Det verkar gå bra om det gäller föreläsare eller möten, men när vi vill bygga saker och behöver köpa spik och målarfärg, då är det stopp.

PER EURENIUS

Mer läsning

Annons