Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gick ner tio kilo för 53 000 kronor

/
  • Stefan Beimark, pastor i pingstkyrkan i Örnsköldsvik, säger att han bara fått positiva reaktioner på sin viktutmaning.

Skänk 100 kronor per kilo tappad vikt. Det var utmaningen pastor Stefan Beimark gav gudstjänstdeltagarna.
Fler än han kunnat ana tog honom på orden.
I dag är han tio kilo lättare, och har därmed också lyckats samla in 53 000 kronor till välgörenhet.

Annons

Det hela började med ett vad kollegor emellan under en missionsresa i Sydostasien förra året. Stefan Beimark, pastor i Örnsköldsviks pingstkyrka, och Sebastian Tarkiainen, pastor i pingstkyrkan i Överhörnäs satt och pratade ihop över en middag och konstaterade att ingen av dem direkt skulle må dåligt att gå ner några kilo i vikt.

– Vi tänkte, om vi utmanar varandra kanske det går bättre, säger Stefan Beimark.

För att höja motivationen skulle den som gick ner minst i vikt bli skyldig den andre en brakmiddag och en predikan.

– Men sedan tänkte jag, vi kanske kan göra något mer?

En dag i slutet av november hade de offentlig invägning i respektive kyrka. Sedan utmanades de som deltog i gudstjänsten att skänka 100 kronor för varje kilo pastorerna lyckades gå ner i vikt. Stefan Beimark hade trott att ett tiotal skulle anta utmaningen, men det visade sig bli 53 personer.

– Jag blev positivt överraskad att så många hade glimten i ögat och ville vara med, säger han.

Den stora uppslutningen satte viss press på honom.

– Jag visste att varje kilo var värt 5 300 kronor, och jag insåg att nu är det här inte bara en sak som är viktig för mig. Det har fått mig att tänka extra mycket på vad jag äter: "Om jag tar en semla nu berövar jag maten för ett barn i Afrika", säger han.

Med hjälp av en app i mobiltelefonen kunde Stefan Beimark räkna ut hur många kalorier per dag han borde äta. Han beskriver det som en ögonöppnare att se vad olika mat hade för kalorimängd.

– Det har ökat min medvetenhet för vad jag äter, säger han.

Den första februari i år avslutades utmaningen officiellt i Ö-vik. Då hade Stefan Beimark gått ner tio kilo i vikt, vilket i pengar motsvarade 53 000 kronor till pingstkyrkans missions- och biståndsarbete. Sebastian Tarkiainen fortsätter fram till sportlovet, och vill inte avslöja hur mycket han tappat i vikt innan dess. Men det har gått bra, säger han.

Den inofficiella utmaningen de båda pastorerna emellan kvarstår, eftersom de fortfarande vill minska lite i vikt. Vem som vinner brakmiddagen och en gästpredikan återstår alltså att se.

Mer läsning

Annons