Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt att välja läkare

HÄRNÖSAND. Det ska bli fritt fram för befolkningen att välja familjeläkare och gå till den vårdcentral man vill, men man måste bestämma sig. Vårdcentralen är beroende av den ersättning som utgår vid varje besök.
Landstinget inför ett system med listning och kapitering vilket ger 1 844 kronor per individ.

Annons

Listning och fritt val av familjeläkare införs i landstinget och ska vara genomfört senast vid årsskiftet år 2002. Det beslutade hälso- och sjukvårdsdelegationen vid tisdagens sammanträde. Listning av familjeläkare ingår som en del i en lokal handlingsplan för utveckling av hälso- och sjukvården i länet. Förutom primärvården innefattar planen även förbättrade hälso- och sjukvårdsinsatser av äldre samt insatser för barn, ungdomar och äldre med psykisk ohälsa.
Listning och fritt val av familjeläkare ger helt andra förutsättningar för vårdcentralerna än tidigare. Förutsättningarna bygger på landstinget beslut att gå från anslag till avtal. Förr fick varje vårdcentral en påse pengar att klara sig med varje år. Nu införs ett system där ersättning utgår med varje individ som besöker vårdcentralen, kapiteringsersättning en slags basersättning per capita.

EN RÖRLIG OCH EN FAST DEL
Kapiteringsersättningen rör sig om 1 844 kronor per innevånare exklusive hyreskostnad under år 2002, enligt ett förslag som landstingsstyrelsen beslutar om i dag. Ersättningen justeras för respektive enhet/vårdcentral med hänsyn tagen till vårdtyngd/ålder och glesbygd/tätort som uppdelas i en fast och rörlig del.
Primärvårdens nya policy innebär att patientens rätt att välja läkare/vårdcentral inte ska begränsas av ett visst geografiskt område. Tillgänglig läkartid kan dock begränsa valmöjligheten. Vid tillfälliga behov av vård har patienten möjlighet att vända sig till annan vårdcentral.
Primärvårdschef Lars-Olof Ögren, Örnsköldsviks hälso- och sjukvård, ser positivt på listning och kapiteringsersättning. Systemet har redan införts i Västmanland.
Det blir ett tydligt och väldigt klart system och en realistisk budget att jobba utifrån, det har vi inte i dag. Med den här typen av ersättningsform blir vårdcentralen mycket självständigare att utföra sitt uppdrag med den frihet systemet innebär. Spelreglerna blir lika oavsett om du driver vårdcentralen privat eller i offentlig regi, säger Lars-Olof Ögren.

SKILLNADER JÄMNAS UT
Landstingets målsättning från 1997 är att varje familjeläkare ska ansvara för högst 1 500 patienter. Örnsköldsviks familjeläkare ansvarar i nuläge för 1 780 patienter per tjänst. Sundsvall/Härnösand har som en jämförelse 1 567 patienter per läkare och Kramfors/Sollefteå 1 514 per familjeläkare.
Vi har minst tjänster på grund av vakanser. Den lista vårdcentralen har avgör också vilken ersättning vårdcentralen får. Skillnader mellan förvaltningar jämnas ut eftersom systemet införs samtidigt och blir lika över hela landstinget, säger Lars-Olof Ögren.
Erfarenhet från Västmanland visar att patientflöden mellan olika vårdcentraler inte blivit särskilt stora med kapiteringsersättningen. Drivkraften för personalen kan bli pengarna, ju fler patienter en vårdcentral klarar att behandla, ju mer pengar tillkommer vårdcentralen. Det kan spräcka den politiska målsättningen med 1 500 patienter per familjeläkare år 2008.
EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons