Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor överklagar beslut om halverat bidrag

Örnsköldsviks kommun har nu beslutat i frågan om tilläggsbelopp till Bäckagårdsskolan. "Vi har fått ett beslut och det innebär en halvering av summan vi fått tidigare", säger Eric Mattsson, rektor på Bäckagårdsskolan.

Annons

Allehanda.se har tidigare berättat om Bäckagårdsskolan och om föräldrar som oroar sig för sina barns skolgång och att barnet eventuellt måste gå tillbaka till sin gamla skola. Det grundar sig i att Örnsköldsviks kommun har ett nytt resursfördelningssystem (bidragssystem) inom skolan.

Nu har skolan har skickat in ett överklagande av beslutet till förvaltningsrätten och väntar på nytt besked.

– Vad det än blir för beslut gissar jag att det kommer att överklagas, men det kan ta lång tid innan det är klart, kanske ett år, säger Eric Mattsson.

Maria nordberg, styrelseordförande Broskolan, Eric Mattsson, rektor Bäckagårdsskolan och elevhälsochef  Maria Ingelsson.

Eleverna börjar skolan den 23 augusti.

Det låter som att detta kan ta lång tid, vad händer med eleverna?

– Det kan ta upp mot ett år innan det är klart, så vi kör på med de elever vi har, vi skickar inte ut någon. Men det är klart att det inte är ekonomiskt fördelaktigt för oss, säger Eric Mattsson.

Bäckagårdsskolan.

Samtidigt som kommunen har tagit beslut i sommar har en ny lag angående tilläggsbelopp trätt i kraft. En lag som kommunen och Bäckagårdskolan tolkar olika.

Elevhälsochefen Maria Ingelsson vid Örnsköldsviks kommun välkomnar att ärendet hamnat hos förvaltningsrätten.

– Spontant tycker jag att det är bra att det prövas. Det har inte varit helt lätt eftersom det är en ny lag och det har gått åt mycket personalresurser till detta. Som kommun vill vi göra rätt, och det är bra för oss att veta hur vi ska förhålla oss.

Vad är det ni nekat bidrag till?

– Exempelvis är det vissa uppgifter vi tycker att elevhälsopersonal ska göra, och då har man redan fått pengar för det genom skolpengen.

Broskolan i Svedjeholmen har också fått avslag och överklagat till förvaltningsrätten. För den handlar det om mer än en halvering av det sökta bidraget. För både Bäckagårdsskolan och Broskolan handlar det om miljonbelopp som kan utebli.

– Vi blev ytterst förvånade över sättet vi blev informerade på. Vi fick bara ett beslut och ingen motivering, säger Maria Nordberg, ordförande för Broskolan.

Maria Nordberg sitter även i kommunfullmäktige i Örnsköldsviks kommun för Kristdemokraterna och är kritisk till hur frågan om tilläggsbelopp och kommunens nya resursfördelningssystem skötts.

– Det var uppe i fullmäktige i våras och vi inom alliansen ifrågasatte att man gjorde den här förändringen trots att en lagändring var på gång.

Under hösten startar också Örnsköldsviks kommuns stora satsning på elever med särskilda behov. Totalt elva tjänster har tillsatts, all personal är på plats och starten sker samma vecka som skolan börjar.

Läs mer: Jättesatsning på elever med särskilda behov i Ö-vik: "Vi söker essen bland pedagoger"

Bäckagårdsskolan är en friskola som riktar sig till elever med olika diagnoser som exempelvis ADHD, Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och OCD.

Broskolan är en friskola med konfessionell inriktning, vilket betyder att den präglas av kristna värderingar.

Mer läsning

Annons