Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friluftsskola i Bjästa: Här lär sig barn och ungdomar att överleva i skogen

Det blev en intressant och lärorik dag i naturen för de 20-tal barn och ungdomar som nu kan titulera sig som riktiga överlevare efter måndagens friluftsskola i Bjästa.

Annons

Har du koll på hur man hittar i skogen om man gått vilse? Eller vet du hur man bygger ett vindskydd? Det och mycket mer lärde sig alla barn och ungdomar som deltog i friluftsskolan vid Nätra hembygdsgård i Bjästa under måndagen.

Sexåringarna Tyra Brännström från Sunnasjö, Angelina Thelin från Domsjö och Alicia Nordlund från Köpmanholmen lärde sig att bygga vindskydd.

Dagen arrangerades av Friluftsfrämjandet tillsammans med Örnsköldsviks kommun för att öka intresse för skog och natur.

– De ska kunna känna sig trygg och veta vad man gör om man blir vilse i skogen. Det är ett sätt att prova på och skapa ett intresse för friluftsliv, säger Emma Brännström från kultur- och fritidsavdelningen.

Madelene Byström från Friluftsfrämjandet visar Alma Bylund från Köpmanholmen och Elin Pettersson från Björsby hur man gör när man är vilse i skogen.

Ett 20-tal barn och ungdomar mellan 6 och 12 år samlades nedanför hembygdsgården vid Nätraälven för att bygga vindskydd, fiska, knyta överlevnadsarmband, göra naturpyssel och lära sig vad man gör om man skulle råka gå vilse i skogen.

Att bygga vindskydd var en av de aktiviteter som lockade många under dagen, sexåringarna Tyra Brännström från Sunnasjö, Angelina Thelin från Domsjö och Alicia Nordlund från Köpmanholmen var i full fart med byggandet.

– Det är en rolig dag, man får lära sig att bygga vindskydd och hitta rätt när man gått vilse, säger Tyra Brännström samtidigt som hon binder fast den blå presenningen i stativet som är gjort av grenar.

Det internationella stopptecknet gjort av pinnar.

Tyra var inte ensam om att uppskatta dagen. En bit bort vid skogskanten byggde 11-åriga Alma Bylund från Köpmanholmen det internationella stopptecknet med tre pinnar.

– Alla aktiviteter är roliga och man får något att göra istället för att ligga hemma i soffan.

Missade man den spännande utedagen kommer en sista chans för den här sommaren med utgångspunkt vid Husums IP på måndag.

Maya Suwannarat Lidström och Emma Brännström från kultur- och fritidsavdelningen tillsammans med Rose-Marie Karlsson från Friluftsfrämjandet.

Tioåriga Amanda Holmberg från Bjästa provar att balansera på lina.

8-åriga Malte Berglund från Norum och Vilmer Holmberg, 8 år, från Bjästa provade fiskelyckan i Nätraälven.

Ett paracordarmband eller överlevnadsarmband som det också kallas, fick alla som ville prova på att göra.

Mer läsning