Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friherrarna på väg

/
  • Inte full fart framåt, men lagom fart är det som gäller när Friherrarna är på glid.
  • Friherrarnas talesman Tommy Eriksson var förväntansfull inför den årliga resan.
  • Kenneth Helin och hans tjusiga sidovagn är rustade för årets sommarresa.
  • Den här New Hudson, med delvis ny sidovagn, är så gammal att den är döpt till Gam-Hudson.
  • I onsdags bar det av från Norrbacksjö till Trehörningsjö.
  • Friherrarnas MC från Örnsköldsvik har hur mycket rutin som helst när det gäller gruppresor. I veckan blev det en tvådagarstripp från Norrbacksjö till Trehörningsjö.

I decennier har gubbarna sett till så att andra kunnat köra motorcykel på ett organiserat och säkert sätt. Men nu är det deras tur att åka hoj.

Annons

Här kommer Friherrarnas Motorcykelklubb från Örnsköldsvik.

De har unnat sig ett par dagars ledighet från allt hemmavid – för att på led resa till Trehörningsjö.

– Gosse, vad det här ska bli roligt, sa talesmannen Tommy Eriksson inför avresan.

Avresan var planerad till 13.00 i onsdags. Samling hemma hos Tommy Eriksson i Norrbacksjö, några kilometer från centrala Örnsköldsvik. Hans resekamrater hade ingen större lust att skjuta på starten. När ÖA hade svårt med tiden blev de sex motorcykelförarna allt mer otåliga.

– Var är ni? undrade Tommy Eriksson, som hade fem fullt mc-klädda kamrater till bords.

Kort senare stod sällskapet på Tommy Erikssons gårdsplan och tittade över sina fordon. Det gäller att ha koll på grejerna om man ska företa sig en resa ända till Kerstins Udde i Trehörningsjö.

– Jag vet inte hur många år vi har ställt upp och varit funktionärer i motocrosstävlingar. När den tiden var över för oss så köpte vi cyklar. Nu har vi offrat oss färdigt – nu ska vi börja själva, tänkte vi, säger Tommy Eriksson.

Man kan säga att Friherrarna finns i två versioner. Ena versionen sitter upp på moderna fordon och gör relativt långa turer. I den upplagan ingår de här sex gubbarna, plus två söner.

När Friherrarnas veteranlag är ute blir det på grund av åldern på motorcyklarna inte fullt så långa turer.

– Man får anpassa utflykterna till gamla gubbar och gamla cyklar.

Uppslutningen är näst intill hundraprocentig år efter år. Tommy Eriksson har cirka 30 år i gänget – och han kan inte dra sig till minnes särskilt många avhopp.

– För ungefär tio år sedan hände det att jag inte kunde hänga med. Jag var tvungen att jobba. Ja, inte mådde man bra, minns Tommy Eriksson.

Och så lägger han till:

– Men i kväll blir det go' maten. Röding. Sedan ligger vi på Kerstins udde. Det kan väl hända att det blir lite korvgrillning och någon pilsner också, kanske.

Hur lägger ni upp färden?

– Vi har inte bråttom. Det har man inte med en New Hudson från 1929 och en gammal Harley från -30. Cyklarna är inte gjorda för fart, de finns för att vi ska trivas på dem. En sidovagn kör först, det blir 60-70 kilometer i timmen.

Starten blir dock inte helt utan dramatik. Först är det en av gubbarna som tror att han ska tappa greppet om styret och falla av hojen på grund av att hans handskar är nysmorda – och sedan blir det ett tidigt motorstopp på ledarekipaget.

Men det löste sig.

Friherrarnas sommarsväng blev lyckad – igen.

Mer läsning

Annons