Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fria händer i Guds hus

Gudstjänster är kanske inte kända för att vara roliga och intressanta men så var det i går i Sidensjö kyrka. Kyrkan var fullsatt till sista plats när ”vanliga” människor höll i högtiden.

Annons

Det här är ett steg i rätt riktning, säger Lennart Sundvall från Hämra och som var med och arrangerade gudstjänsten.
För att lyfta in vardagen i kyrkan tar Sidensjö kyrka till nya grepp. Byarna i området har delats in i sex grupper. I turordningen får de sedan hålla i gudstjänsten. I går höll Bredåker, Hämra, Stig och Ödsbyn i gudstjänsten.
Vi ger dem fria händer och de får chansen att göra vad de vill och har vårt förtroende. Men det är en ovana att tänka nytt och fritt. Svårt att veta vad man får göra och inte, säger Jan-Olof Nordström, präst i Sidensjö kyrka.
Syftet med dessa gudstjänster är bland annat att locka folk och öka delaktigheten.
Det är inget att hymla om att många gudstjänster är tråkiga och att vi har svårt att locka folk, främst unga, säger Jan-Olof Nordström. Jag jobbar aktivt med att forma gudstjänsten efter behov men man har även en tradition och ett budskap.

Gårdagens gudstjänst var fylld med sång och musik. Själva predikan gick under benämningen Less, finnig och 15 och var ett skådespel.
De ville att jag skulle predika men jag överlät det till konfirmanderna, säger Jan-Olof Nordström.
Dramat handlade om hur det är att vara tonåring. Att inte våga vara sig själv utan göra sig till för att passa in. Om att vara cool, svans eller original.

Gudstjänsten dominerades av ungdomar. Zandra Zinner tog ton vid ett flertal gånger och hade ett ordentligt komp bakom sig. Malin Wallin, en ung tjej, sjöng Sailing och barnkören tog i ordentligt till sången Det lilla ljus.
När vi planerade gudstjänsten kände vi att sång och musik var ett givet val eftersom vi har några sångfåglar i byarna, säger Lennart Sundvall. Det kändes även naturligt att nämna något om Astrid Lindgren. De yngre tyckte nog att den här gudstjänsten var bra.
Så fullt som det var i kyrkan i går hör inte till vanligheterna, drygt 170 personer besökte kyrkan. Två gånger per termin planerar man att ha byledda gudstjänster. När man gått laget runt har det gått ett och ett halvt år och då är det dags för varje by att börja förbereda igen.
Jag är jättenöjd med högtiden och hur ofta är det man hör applåder i kyrkan? Applåder är ju hur naturligt som helst, säger Lennart Sundvall.
Hans dotter Hanna Sundvall är ingen flitig kyrkbesökare men även hon tyckte att det var roligt.
Jag brukar inte vara så mycket i kyrkan men nu konfirmerar jag mig. Men det här är ett bra sätt att få fler unga till kyrkan, säger hon.


SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons