Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret lägger ny order i Ö-vik

/
  • Så här såg det ut i maj när Hägglunds nöjde vd Tommy Gustafsson-Rask sålde bandvagnar till FMV:s generaldirektör Lena Erixon. Nu får Gustafsson-Rask sälja ytterligare hundra fordon.

I maj köpte Försvarets Materielverk 48 bandvagnar av BAE Systems Hägglunds.
Nu är FMV ute med spenderbyxorna på igen.
Den här gången handlar det om 100 fordon av typen BvS10.

Annons

– Ännu är inga papper påskrivna, men det handlar om väldigt tydliga signaler från regeringens sida, säger Hägglunds vd Tommy Gustafsson-Rask.

Gustafsson-Rask vill inte säga hur mycket pengar det rör sig om i affären mellan FMV och Hägglunds, men räkna med att det rör sig om i runda slängar 1 miljard kronor.

Det var i slutet på maj som FMV:s generaldirektör Lena Erixon var på plats i Örnsköldsvik för att på ett symboliskt sätt ta emot en nyckel ur Gustafsson-Rasks hand. Beviset för att FMV hade köpt 48 bandvagnar av typen BvS10 till det svenska försvaret.

– Vi är stolta i dag. Örnsköldsviks kommun ska vara stolt. Sverige ska känna stolthet, sa Erixon på sitt besök.

Affären på 48 fordon var värd en bra bit över en halv miljard kronor för Hägglunds, som redan då hoppades på ett antal optioner som fanns med i kontraktet.

– Jag minns ju att jag sa till Lena Erixon, att nu är det bara optionerna kvar, säger Gustafsson-Rask och skrattar.

Erixon svarade i maj att hon ville se de första leveranserna först; innan hon var beredd att föra samarbetet ännu djupare.

Nu har Hägglunds börjat leverera till försvaret – och nu kommer nästa beställning.

Den är till och med större än vad Gustafsson-Rask hade med i sin mest positiva kalkyl.

– Det här var helt klart över vår förväntan. Ytterligare hundra fordon innebär att vi säkerställer beläggningen i verkstaden 2014.

Gustafsson-Rask fortsätter:

– Sedan, under 2015, kommer vi att påbörja serieproduktionen av CV90 till Norge. Ordern till det svenska försvaret är ett resultat av det fina samarbete vi har med FMV.

Mer läsning

Annons