Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskoleläraren Annette Bodin vill se mer engagemang från kommunen

Anette Bodin har skickat in tre medborgarförslag till Örnsköldsviks kommun. Nu uppmanar hon andra att engagera sig.

Annons

Anette Bodin har skickat in tre medborgarförslag till Örnsköldsviks kommun

Gratis bussresor till förskolor, förslag på hur kommunen kan minska matsvinn och öppna förskolor där även föräldrar kan tillbringa tid. Det är tre medborgarförslag som Örnsköldsviks kommun har fått. Alla förslag är skrivna av förskoleläraren Anette Bodin.

Anette Bodin har jobbat på förskola i 43 år men dessa tre förslag är de första som hon har skickat in till kommunen.

– Jag har skickat in några brev tidigare men aldrig medborgarförslag. Johan Norberg, före detta kommunalråd i Örnsköldsvik, kommer till vår förskola en gång i veckan och han uppmuntrade mig att skicka in medborgarförslag, säger hon.

Anette tycker att fler borde engagera sig och skicka in förslag på förbättringar till kommunen eftersom medborgarna kan åstadkomma förändringar ifall de bryr sig.

– Vi borde bli bättre på att våga bry oss. Det är bara vi som kan göra något åt problemen, säger hon.

Möjligheten att kunna skicka in medborgarförslag infördes i Sverige 2002. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har cirka 70 procent av kommunerna, landstingen och regionerna infört medborgarförslag sedan dess

Matti Olsson, sekreterare i kommunfullmäktige, säger att Örnsköldsviks kommun får in 10-15 medborgarförslag varje år och att kommunen tar förslagen på fullt allvar. Kommunen har även jobbat hårt för att underlätta för den som lägger ett medborgarförslag.

– Sedan två månader tillbaka kan man lägga förslag direkt via nätet. Vi tycker att det är viktigt att förslagsbeställaren känner att kommunen tar förslaget på allvar, säger han.

Frågor om barn och omsorg är de som Anette Bodin brinner för mest. Hon anser att det är viktigt att barn i ytterområden får åka in till centrum och att de ekonomiska förutsättningarna inte finns då bussresorna är för dyra. I hennes förslag om gratis bussresor för förskolor står det: "Vi (förskolan, reds anm) får prioritera bort besöken som skulle göras för att tillföra verksamheten upplevelser och fakta."

Anette tycker att kommunen inte alltid har rätt prioriteringar och att barn och omsorg inte får tillräckligt med uppmärksamhet.

– Pengarna finns väl inte och då får man prioritera. Men man kan bli fundersam när de inte prioriterar människor.

Mer läsning

Annons