Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsberg och Melbin driver Anytec vidare

/

Konkurs för en månad sedan.
Nu är det positiva tongångar kring båtbyggaren Anytec.
Som kommer att drivas vidare av Peter Forsberg och Mats Melbin.

Annons

– Det känns bra att Forspro varit med och förvärvat konkursboet, säger "Foppa".

– Efter viss nervositet kan vi konstatera att verksamheten är räddad, enligt våra planer. Vi tror stenhårt på varumärket, företaget bygger riktigt bra båtar.

I mitten på augusti blev det officiellt att Örnsköldsviksföretaget Anytec Boats hade begärt sig självt i konkurs. Anytecs vd Mats Melbin förklarade då att det inte rörde sig om någon så kallad fattigmanskonkurs, utan att åtgärden var en följd av meningsskiljaktigheter i ägarkonstellationen.

– Företaget var drabbat av en djup och infekterad ägarkonflikt. Det var en destruktiv tid, säger Mats Melbin, som inte vill gå in på detaljer om konflikten.

– Vi kom till ett läge där de fyra ägarna helt enkelt inte kunde komma överens om hur vi skulle kunna gå isär.

Därav begäran om konkurs.

– Det hör inte till vanligheterna att ett välmående företag gör på det här sättet, men det var enda utvägen för oss, säger Melbin.

Han fortsätter:

– För att få krediter från banken var någonting tvunget att ske, så styrelsen fattade det här ganska drastiska beslutet.

På kort tid hade konkursförvaltaren att se över läget i företaget, samla ihop det som fanns – och lägga ut det till försäljning.

I fredags kungjorde Anytec:

"Vi på Anytec vill härmed informera att verksamheten har fått nygamla ägare. Det är Mats Melbin och Peter Forsberg som köper tillbaka verksamheten själva efter en lång och utdragen tvist mellan de tidigare ägarna".

– Jag vet att det inte bara var jag och Peter som ville köpa. Minst en av de andra, före detta ägarna, fanns med någon konstellation, som jag inte känner till detaljerna kring.

Hur känns det nu?

– Ett tag var det lite oroligt, det ska erkännas. Nu får alla tillbaka sina pengar och vi kan köra vidare som tidigare. Jag trodde inte att det skulle behöva gå så här långt, men nu är jag otroligt glad.

Hur har den här senaste månaden påverkat företaget?

– Vi har hela tiden sålt och tjänat pengar. Det har varit oegentligheter som kostat oss en del – plus att vi haft utgifter för advokater. Vi har gått ned i tempo, men nu ska det bli fart på nytt.

Kommer de anställda att påverkas?

– Vi är ungefär 80 anställda. Alla får behålla sina jobb. I Örnsköldsvik har vi ett antal underleverantörer som också är glada för den här lösningen. Det var stor lättnad när det blev klart vid halv fyra i fredags.

Annons