Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försattes på fri fot

ÖRNSKÖLDSVIK. I går försattes den 28-åring som misstänkts för försök till mordbrand och skadegörelse på fri fot.
Tingsrätten fann inte att skälen var tillräckligt starka för att han skulle häktas. Det gäller såväl motivet som den tekniska bevisningen.

Annons

Den 28-årige före detta ungdomspolitikern från Örnsköldsvik nekar till att han skulle ha gjort sig skyldig till försök till grov mordbrand och grov skadegörelse, vilket åklagaren velat göra gällande.

AVSLÖJAD MED STÖLDGODS
När det gäller motivet skulle villaägaren för många år sedan ha avslöjat mannen med stöldgods i sin väska och därför fört honom till polisen.
Det handlade om kaffe och hände för 10 år sedan. Att detta skulle vara ett motiv för att begå de här brotten är alltför långsökt, förklarade 28-åringen.
Enligt vad han uppgav vid häktningsförhandlingarna i går och även påstått tidigare vet han inte vem villaägaren är. När 28-åringen den 30 mars hördes av polis uppgav han att han befunnit sig i bostaden under natten och skulle då bland annat ha suttit och läst. Och han saknade därmed alibi.
Den 11 juni berättade han för polisen att en kvinna varit hemma hos honom under den aktuella natten. En kvinna som befinner sig på annan ort och ännu inte har kunnat höras. Åklagaren tyckte att detta var märkligt eftersom mannen var misstänkt för allvarliga brott och ändå väntade så länge med att avslöja sitt alibi.

VILLE INTE BLANDA IN HENNE
Jag var ju helt oskyldig och ville till en början inte blanda in henne när jag trodde att det skulle läggas ned, och innan jag berättade om mitt alibi ville jag åtminstone fråga om hon ville vara vittne. Därför har det tagit sin tid.
När det gäller den tekniska bevisning hittades vid husrannsakan en typ av lacknafta hemma hos 28-åringen. Samma typ som fanns under hans skor och på den dörrmatta utanför villan där det gjorts försök att tända på.
Att ha lacknafta hemma är inte ovanligt. Tvärtom finns den i de flesta hem. Den hade jag använt när jag målat hemma i bostaden.
På hans jacka fanns också en färg liknande den som använts vid skadegörelsen på en bil och på villafasaden. SKL lämnar dock öppet om det kan vara exakt samma färg.
Jag hade rostskyddsbehandlat bilen. Och det är ju bara att jämföra den färgen med den som fanns på jackan för att förstå att jag talar sanning, tyckte 28-åringen.
Trots alla förklaringar ansåg åklagaren ändå att han på sannolika skäl var misstänkt för brotten. Men efter överläggning meddelade rätten att 28-åringen skulle försättas på fri fot. Kraven för häktning var inte uppfylda och motivbilden för svag eftersom det gått så lång tid sedan han avslöjades ha stulit av villaägaren.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons