Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre terapeuten frias från brott i hovrätten

/

Tingsrätten dömde den 55-årige Örnsköldsviksbon till tio månaders fängelse och 215 000 kronor i skadestånd.

Domen överklagades – av samtliga parter.

På onsdagen friades mannen i hovrätten.

Annons

Tingsrättsdomen kom den 7 november förra året. Den sa att mannen, som varit missbruksbehandlare anställd av Örnsköldsviks kommun, skulle ha utnyttjat tre kvinnor sexuellt. Tre kvinnor som var i beroendeställning. Kvinnorna hade anmält att brotten begicks 2009 och 2010.
Inte förrän ett år och åtta månader efter den första anmälningen mot mannen väckte åklagare Stina Sjöqvist åtal mot honom.
I tingsrätten krävde Stina Sjöqvist ett fängelsestraff på minst ett år för mannen. Kvinnorna framförde via målsägandebiträdet Ulf Holst att de krävde totalt 311 300 kronor i skadestånd.
Tingsrätten dömde tio månaders fängelse och 215 000 kronor i skadestånd.
Den dömde mannen överklagade domen. Detsamma gjorde åklagare Stina Sjöqvist – och de tre kvinnorna.
Efter den sista av tre dagar i hovrätten i Sundsvall sa Stina Sjöqvist:
– Mannen har utnyttjat kvinnorna i ett psykologiskt spel. Han kommer att bli dömd.
På onsdagen klockan 11.00 meddelade hovrätten domen.
Hovrätten säger att den ogillar åtalen, och de tre kvinnornas krav på skadestånd.
– Jag har hela tiden hoppats och trott att det här måste bli rätt till slut. Den tron har hjälpt mig under alla dessa år som det här har tagit, säger den lättade 55-åringen.
Han ringde själv till hovrätten i Sundsvall vid lunch för att få reda på utslaget.
– Jag ville bara ha ett kort besked om hur de hade dömt. Åtalet ogillades – jag blev friad. Just nu har jag faktiskt svårt att formulera mig, jag är för omtumlad.
Vad händer nu?
– Jag ska fundera hur jag ska gå vidare när det gäller min före detta arbetsgivare. Det är för många fel som är begångna för at jag bara ska kunna acceptera det.
Hovrätten skriver i domen att mannen har uppträtt oprofessionellt och oetiskt, samt att han har överträtt gränsen för vad som var tillåtet för den befattning han hade.
Hovrätten frågar sig också om mannens handlingar är straffbara. En fråga som senare besvaras med ett nej. Han har inte allvarligt missbrukat kvinnornas beroendeställning på sätt som anges.

Mer läsning

Annons