Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förintelsens offer hedrades

/
  • Fackeltåget lyste upp januarimörkret under måndagskvällens uppmärksammande av Förintelsens minnesdag i Örnsköldsvik.
  • Det var både vacker, stämningsfull och mäktig när gospelkören All for one sjungandes vandrade längds altargången.
  • Anna-Britta Åkerlind belyste i sitt tal bland annat romernas utsatthet under andra världskriget men även i dag.

Med facklor i hand och varma kläder mot kylan hade under måndagskvällen drygt 60 personer tagit sig ut för att delta i Förintelsens minnesdag.

Annons

På flera håll i världen uppmärksammades i går Förintelsens minnesdag. I Örnsköldsvik inleddes den traditionsenligt med fackeltåg från Stora torget till Örnsköldsviks kyrka där det bjöds på flera tal och musikframträdanden.

– Det är inte bara för att hedra de som dog som den här dagen är viktigt, menade deltagaren Stefan Beimark, utan även för att förebygga att det händer igen.

Det är snart sjuttio år sedan de allierade styrkorna satte stopp för Nazitysklands framfart i Europa, men minnet efter andra världskrigets fasor lever vidare. Med syfte att hedra Förintelsens offer valde FN 2005 att utnämna den 27 januari till en internationell minnesdag, den dag då koncentrationslägret Auschwitz befriades.

– När man är där hänger känslan inte riktigt med, sa kommunalrådet Anna-Britta Åkerlind (C) som berättade om sitt besök i just Auschwitz som i dag är ett museum.

– Det var först när man kom till tvillinglägret Birkenau som man drabbades av den gastkramande tystnaden och förstod, att det verkligen har hänt.

Hennes känsla delades även av Broskolans elever som under kvällen berättade om sitt besök till samma plats. Många av kvällens talare valde även att dra paralleller till dagens situation och hur utvecklingen i Europa och Sverige både är oroväckande och hoppfull.

– Jag känner hopp när jag ser att det finns de som vågar stå upp mot rasism och främlingsfientlighet, förklarade Birgit Backlund från Örnsköldsviks FN- förening.

Mer läsning

Annons