Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare får fint pris

Örnsköldsvik. Inga Nordin, känd företagare i Örnsköldsvik, kommer att få ta emot Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv.

Annons

Belöningen utgörs av Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj i guld av första storleken. Medaljen utdelas vartannat år efter förslag från landshövdingarna och andra ledamöter i Sällskapet.
I år kommer 14 företagsledare att ta emot sina belöningar på Riddarhuset den 13 juni i anslutning till sällskapets årssammanträde.
Inga Nordin, 70 år, är fortfarande vd för det företag som hon startade för 25 år sedan.
I dag har Järven Holding AB i Örnsköldsvik en omsättning på 50 miljoner och 22 anställda.
Företaget satsar på produkter för sjukvård, akustik, vattenrening, sanering och exporten går i dag till 17 länder. Sonen Göran befinner sig just nu i Japan för upphandlingar. Örnsköldsviksföretaget utbildar också just nu säljare i Hongkong.
Järven Plast och Smide etablerades för 25 år sedan av Inga Nordin. Företaget i dag står på fyra ben med de tre sönerna Göran, ekonomiansvarig, Dag, konstruktionsansvarig och Niclas, produktionsansvarig. Själv har Inga Nordin koncentrerat sig på det hon startade med. Hon inledde ett samarbete med regionsjukhuset i Umeå för att utveckla en madrass och andra produkter för sjukvården och utvecklingen går ständigt framåt.
Det var motigt från början innan vi kände att marknaden bar. Nu är det härligt, vi jobbar ju i upptrampade spår, säger Inga Nordin.
Järven Holding AB bygger också ut sina lokaler i dag.

SÖNERNA TILL RIDDARHUSET
Det här priset är ett i raden som vill ära den duktiga företagaren Inga Nordin. Företaget belönades också för sin bredd och uppfinningsrikedom 1999. Då fick Inga Nordin ta emot en belöning på 25 000 kronor ur Gösta Hägglunds minnesfond.
Samma år fick företaget en order från Statens Räddningsverk på 150 miljoner.
Terroristattacken i USA den 11 september ifjol har lett till ökad efterfrågan av företagets saneringsutrustningar.
Det finns ytterligare en kvinna från länet som får medalj bland de 14 företagare som skall hyllas i Riddarhuset den 13 juni.
Birgitta och Ingvar Haglöf, Haglöf Sweden AB, i Långsele får också den här uppmärksamheten.
Om det är kvinnor eller män spelar ingen roll, säger Inga Nordin som är emot allt vad könskvotering heter.
Vi är ju människor med samma svårigheter och möjligheter, säger hon som får alla tre sönerna med på prisutdelningen.
Det är självklart att de skall bevittna när mamma får näringslivets finaste medalj.
Men jag fick bara ta med en av de tre till middagen. Det blev lottdragning. Det blir Göran som sitter bredvid mig vid middagsbordet!


ALICE NÄSLUND

Mer läsning

Annons