Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare åtalas

ÖRNSKÖLDSVIK.En företagare från Örnsköldsvik åtalades i går för tre fall av bedrägerier.
Företagaren har hyrt ut
fordon och när de gått sönder misstänks han ha låtit såväl kunden som försäkringsbolaget betala reparationerna. Han ska ha tjänat över 300 000 kronor på dubbelfaktureringen.

Annons

I det första fallet ska ett fordon som hyrts av företaget ha skadats när det hamnade i vatten. Han ska då den 5 september 1997 ha fakturerat kunden för reparationskostnaderna med sammanlagt dryga 131 000 kronor som betalats i början på oktober.

FÖLJDE SAMMA MÖNSTER
En skadeanmälan gjordes den 10 juni 1998 till färsäkringsbolaget som fick en faktura på dryga 151 000 kronor. Detta resulterade i att bolaget betalade ut 128 000 kronor i ersättning.
Ett annat fordon som hyrts ut skadades den 5 september 1997. Kunden fick här en faktura den 13 november med krav om över 272 000 kronor i reparationskostnader. Pengar som betalades den 18 december samma år.
Men företagaren gjorde enligt stämningsansökan även en skadeanmälan till försäkringsbolaget i juli året efter. Då lämnades också en faktura på 137 000 kronor in. Betalningen gjordes några dagar senare.
Och historien upprepades. Den 23 april 1998 har företagaren fakturerat en kund med 116 000 kronor för uppgivna skador. Hela beloppet betalades i början av maj. En skadeanmälan gjordes sedan den 3 juli till försäkringsbolaget och här löd fakturan på 88 700 kronor. Efter avdrag betalades dryga 70 000 kronor till företaget från Örnsköldsvik.

UTREDNING LADES NED
Tidigare misstänktes samma företagare för grovt bedrägeri som gällde 1,2 miljoner kronor i utbildningsbidrag. En utbildning av personalen som dåvarande eko-åklagaren Anita Enocsson misstänkte aldrig hade ägt rum.
I början av juni 1999 gjorde polisens eko-rotel husrannsakan hos företaget då ett mycket omfattande bokföringsmaterial beslagtogs. Men efter lång tids utredning beslutade chefsåklagare Curt Theander, Sundsvall, som tagit över ärendet, att utredningen skulle läggas ned.
Motiveringen var bland annat att utredningen inte visade att vilseledande skett och därför kunde varken brottsligt uppsåt eller brott styrkas.
Men det var bara ett delbeslut. Utredningen fortsatte när det gällde försäkringsbedrägerierna. Och i går lämnade Curt Theander in en stämningningsansökan till tingsrätten i Örnsköldsvik.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons