Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening känner oro för framtiden

/
  • Thommy Uhlin, ordförande för Brynge Kulturförening, hoppas på mer stöttning av kommunen.

Brynge Kulturförening hoppas på bättre stöd från kommunen.
– Vi vill säkerställa den här platsen. Det handlar om vår industrihistoria, säger Thommy Uhlin.

Annons

Thommy Uhlin är ordförande för Brynge Kulturförening. Det har han varit nästan hela tiden sedan föreningen bildades för 14 år sedan. I dag känner han och medlemmarna i föreningen, som förvaltar ett kommunalt område av riksintresse, att det skulle behövas mer stöd.

– Det handlar om att bevara industrihistoria och att det behövs mer satsning i den här kommundelen. Vi är oroliga att verksamheten i Brynge inte kommer att överleva, säger han.

Thommy Uhlin befarar även att mycket kommer att läggas i malpåse den dag han, frun Barbro och andra eldsjälar i föreningen, inte längre orkar engagera sig i lärftmangel, linloge, såg, smedja och inte minst all historia runt lintillverkningen.

– Dessutom har vi sannolikt länets finaste konsthall här vid kraftverket, säger han.

– Jag är inte avundsjuk och vill inte gnälla, men har man satsat 30 miljoner i skärgården, kanske man även kunde bidra så att den här typen av kultur kan överleva. Jag vet att det finns fler föreningar, som kämpar på ungefär samma sätt som vi.

Som exempel berättar han att det skulle behövas en toalett vid anläggningen även för gästerna, men att den frågan slutade med ett utedass på gården – i avsaknad av möjligheter att tvätta sina händer.

– Det finns inga pengar, var svaret vi fick, säger han och inflikar att behovet av nya skyltar också börjar göra sig påmind.

Thommy Uhlin säger flera gånger att han absolut inte vill låta gnällig och att han inte har något emot miljonsatsningarna i skärgården.

– Men någonstans måste det väl finnas lite balans, säger han och förtydligar vikten av kulturturism, inte minst det som finns i Moliden och Brynge.

– Man kan tycka att kommunfolk borde kunna mer om kulturturism. Inte minst inför Kulturhuvudstadsåret nästa år.

Den här sommaren har hustrun Barbro Uhlin drivit café i Alberts hus. Förra sommaren var det tre ungdomar.

– Vi har sagt att det här nog är vår sista sommar här, säger han, samtidigt som han rakt på sak säger att det trots allt handlar om roliga sysslor.

– Men vi blir ju som sagt inte yngre och det här tar rätt mycket av vår tid under sommaren.

Mer läsning

Annons