Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreläsning om att mingla

/
  • Föreläsaren Sophia Sundberg bor i Järfälla utanför Stockholm men älskar att föreläsa i norrland.

Att kunna knyta kontakter och hålla dem vid liv är lättare sagt än gjort. På måndagen visade föreläsningsproffset Sophia Sundberg hur det är möjligt att bli bättre på att nätverka.

Annons

Innan föreläsningen drar igång möter Sophia Sundberg alla deltagare i dörröppningen, skakar hand och presenterar sig. När hon sedan får ett namn till svars upprepar hon det och ger personen ett välkomnande leende.

– Jag brukar göra så här när jag får chansen, berättar Sundberg, det är trevligt att möta upp och titta människor i ögonen. Sedan bidrar det till en avslappnad stämning.

Sophia Sundberg föreläser och utbildar människor i sociala medier och affärsnätverkande. Hon för sig framför åhörarna inne i konferenslokalen Pinassen på Arken som om det vore det naturligaste i världen. Men, påpekar hon tidigt i föreläsningen, det kommer av träning och åter träning.

– Jag är inte en sån. Ni vet vad jag menar, en sådan som alltid kunnat tala och mingla och aldrig tyckt det varit minsta besvärligt, säger Sundberg och publiken skrattar.

– Jag brukade undvika att gå på tillställningar där jag skulle behöva mingla. Vad skulle jag säga?

Men enligt Sundberg kom en dag då hon insåg att det skulle vara en fördel för hennes egna företagande om hon lärde sig att nätverka ordentligt. Så hon gav sig ut på tillställningar för att testa sig fram.

– Det finns ett citat från Stenmark där han säger att han fick mer tur ju mer han övade, jag tänkte att jag skulle göra samma sak med mitt nätverkande, berättar Sundberg.

Föreläsningen är en kick- off för projektet Spinn Off som syftar till att hjälpa deltagarna att stärka sina egna varumärken och på så vis höja lönsamheten. En viktig del i projektets kärna är devisen, syns man så finns man. Spinn Off riktar sig till kvinnliga företagare men under måndagens föreläsning är alla välkomna.

– Det är bland annat en klass från Nolaskolan här som läser entreprenörskap, förklarar Kerstin Nordlöf Vestin som tillsammans med Victoria Broson leder projektet.

Som en del i att bryta sig loss från trygghetens bojor låter Sundberg deltagarna byta plats flera gånger under föreläsningen. Därefter får de presentera sig och sin verksamhet för nya kontakter. Vikten av ett öppet och välkomnade kroppsspråk demonstreras också.

– Tänk på att dra nytta av varandras kunskaper och talanger, i stället för att se varandra som konkurrenter, förklarar Sundberg, kanske kommer ni på en ny affärsidé eller föreläsning tillsammans.

Mer läsning

Annons