Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fördomar håller tjejer borta från industrin”

örnsköldsvik. Allt färre tjejer i Örnsköldsvik vågar söka mansdominerade utbildningar som leder till lika mansdominerade yrken som snickare, bilmekaniker och elektriker.
Kalle Vikner, studie- och yrkesvägledare på Parkskolan tror att fördomar som skrämmer många tjejer från att gå in i den moderna och rena industrin skapas redan i grundskolan.

Annons

Ronny Höglund och Sven Olof Byström, som är lärare på det industritekniska programmet på Parkskolan, har sin uppfattning klar.
Så fort det kommer en kvinnlig elev till programmet sätter det en positiv prägel på hela klassen.
Tjejer har mer tålamod och blir inte lika lätt irriterade då det går snett eller är tråkigt.
Sven Olof tror att mediernas bild av den tunga, smutsiga och mansdominerade svenska industrin hängt kvar i många unga tjejers sinnen.
Det är synd då det mesta av industriarbetet idag sker vid datorn säger han. Det är något av en paradox att färre och färre tjejer söker industriprogrammet eftersom industrin bara blir renare och mindre muskelkrävande.

MER TJEJER FÖR TIO ÅR SEDAN
Studie och yrkesvägledaren på Parkskolan, Kalle Vikner, ser samma tendens i unga tjejers val till utbildningarna på gymnasiet.
Det var fler tjejer som vågade söka mansdominerade utbildningar på 80- och 90-talen och det beror nog på många saker. Dels har andra jobb inom bland annat media blivit betydligt populärare och dels har grundskolan inte lyckats intressera tjejer för den här typen av utbildningar.
Många tjejer har nog helt fel bild i huvudet av vad det innebär att gå ett sådant här program då de ska börja första året i gymnasiet, säger Vikner.
Det resulterar i att de i flesta fall avstår från att välja exempelvis industri bara för att de har felaktiga fördomar om jobbet.
De tjejer som trots allt väljer yrkesinriktade linjer efter grundskolan säger ofta att skillnaden mellan verkligheten och vad som snackats mellan kompisarna är stor. Det finns en tydlig förändring i tjejernas attityder till de traditionellt manliga yrkena då de söker vidare från gymnasiet än då de sökte till gymnasiet, säger Kalle.

FÖRÄLDRAR SPELAR IN
Industrilärarna Ronny Höglund och Sven Olof Byström tror inte heller att tjejer skräms av snacket om industrilinjen som en råbarkad macholinje för grabbar i blåställ och med snus under läppen.
Jag tror mer på att det är föräldrarna som avråder sina barn från att söka sig till industrin, säger Ronny. De lever kvar i tron att industrin ser ut på samma sätt idag som den gjorde då de var unga.
Även traditionellt kvinnliga linjer som frisörprogrammet uppvisar samma tendens inom könsfördelningen som de traditionellt manliga.
Det var nog sex, sju år sedan vi hade en manlig frisörelev på den här skolan och det är j GÖSTA WESTLING

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons