Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Föräldrarna borde ha mer koll”

Örnsköldsvik. Lucia, sista april, och nyår är högtider då föräldrar bör vara extra intresserade av vad deras barn och ungdomar tar sig för. Det
anser tre ungdomar på Nola-
skolan som skräms av att
11-åringar påträffas berusade.

Annons

Att mer än varannan ung i Västernorrland druckit alkohol vid 13,5 års ålder och att berusade barn omhändertas av polis i Örnsköldsvik skrämmer Saul Palm, Veronica Lundholm och Ann Lundkvist, tredjeklassare vid Nolaskolan.
Det är hemskt att polisen hittar 11-åringar i diket, då blir man lite rädd, säger Veronica Lundholm.
Man undrar ju vad föräldrarna håller på med, säger Saul Palm.
Jag tror drickandet har ökat lägre ner i åldrarna, precis som mycket annat. 11-12-åringar sminkar sig mer än när vi var i den åldern, säger Ann Lundkvist.
Jag tycker att det är slappt. Föräldrarna borde ha mer koll och inte bara acceptera att barnen säger att de ska sova över hos någon kompis. Sen tror jag att det är större risk att man fortsätter dricka om man börjar tidigt, säger Saul Palm.

INTE SÅ STORT
Luciafirandet med tillhörande gymnasiediscon och fester lockar, men de tre tror att det blir ett lugnt firande i år. Åtminstone för gymnasieungdomarna.
Jag tror inte det blir så stort i år, det är mitt i veckan och skola dan därpå. Det var mer kring lucia när man var yngre och gick på högstadiet, men visst blir det väl någonting, säger Veronica Lundholm.
Veronica Lundholm och Ann Lundkvist beskriver sig som mycket måttliga konsumenter av alkohol, de ser heller inte något måste i att ta en cider när de går ut en kväll.
Jag kan lika gärna gå ut nykter. Sen tror jag att det är bra om man går ut nykter någon gång, annars kan det lätt bli att man fastnar i att man alltid måste dricka när man ska gå ut. Men många killar är så, säger Veronica Lundholm.

GRUPPTRYCK OCH HEMBRÄNT
Saul Palm, som hittills inte druckit en droppe alkohol, funderar över grupptrycket unga emellan.
Har man hållit sig så här länge så tror jag inte att man börjar nu. Men jag undrar hur många som fastnar i det på grund av grupptrycket, det är ju inte så många som börjar dricka för att det är gott.
Ingen som är yngre kan ju påstå att de dricker för att det är gott. Inte första gången i alla fall, säger Veronica Lundholm.
När unga väljer alkohol väljer tjejerna ofta cider medan pojkarna föredrar öl, men sprit är inte något ovanligt val det heller.
Jag vet inte av någon kille som dricker cider. De dricker öl, men det kan vara ren sprit också. Jag känner de som dricker hembränt, säger Saul Palm.
Jag dricker inte sprit, men visst går det att få tag i hembränt. Via kompisars kompisar, även om man inte vet precis varifrån det kommer, säger Ann Lundkvist.
Saul Palm begriper inte att någon vågar dricka hembränt överhuvudtaget, medan Veronica Lundholm, som också tackar nej, tror sig förstå varför många gör det.
Det är nog många som tar risken och dricker hembränt för att det är billigt.


BODIL RESARE

Mer läsning

Annons