Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar kritiska till barnens utemiljö

/

Föräldrar med barn på två förskolor i kommunen tycker att barnens utemiljö är under all kritik.

– Det känns inte bra att det sparas på säkerhet och att inte utemiljön är mer stimulerande, säger föräldrar i Gullänget och Domsjö.

Annons

Det är vid förskolan, som inryms vid Ängetskolan i Gullänget och vid Genebacken i Domsjö, som föräldrar har ledsnat över barnens utemiljö och lite annat. Inte minst handlar det om trygghet – och som de uttrycker det – en utemiljö nästan kliniskt befriad från stimulans.

– Dagens förskollärare ska vara pedagoger, men när barnen är utomhus handlar det nästan enbart om tillsyn, säger Anna Maria Eriksson och Anette Bagger, som har sina femåringar i förskolan vid Ängetskolan.

Båda föräldrarna säger också att det har påtalats ett flertal gånger vid olika möten, att det måste hända något nu och inte enbart långsiktigt.

– En förskola bör ha ett staket runt om där barnen vistas. Jag känner mig väldigt otrygg med utomhusmiljön, säger Anna Maria Eriksson och tillägger att det faktiskt har hänt att barn har hunnit försvinna en stund vid utevistelsen.

Vid just Ängetskolan, där två förskoleavdelningar sedan ett antal år tillbaka inryms i skolbyggnaden, är inte utomhusmiljön anpassad för de yngsta barnen.

– Det finns två gungor och en cementring barnen kan krypa igenom. Något mer är det inte, säger Anette Bagger.

– Och det finns två torkskåp inomhus till 40 barn, säger Anna Maria Eriksson.

Läs mer: Ordet fritt - "Hjälp oss att få en bättre skolgård"

Vid Genebacken i Domsjö tycker föräldrarna Pamela Eriksson Degerman och Jessica Kjellin att det har blivit en successiv nedrustning inom den kommunala förskolan – detta med erfarenhet från sina äldre barn.

– Titta bara på utomhusmiljön vid Genebacken. Det finns två gungor och en sandlåda för 80 barn. Dessutom är staketet trasigt. Det är helt sjukt när det ser ut som det gör, säger Pamela Eriksson Degerman.

– Det ser mer ut som en övergiven gammal gård. Det är bara tråkigt, säger Jessica Kjellin och påpekar att det är många föräldrar som skulle vilja hjälpa till, men att det får de inte.

– En förälder ville skänka en lekstuga, men det fick han inte eftersom den inte var byggd enligt EU:s normer. Det är inte klokt, säger Pamela Eriksson Degerman och undrar samtidigt vad det är för EU-norm på dagens utomhusmiljö vid förskolan?

Samtliga föräldrar som ger kommunen kritik säger att de samtidigt är lyckliga för att förskollärarna gör ett bra jobb.

– De ska ha en eloge. De kämpar och sliter, men det är väl som på många andra arbetsplatser: problemen på golvet sitter högst upp, säger Pamela Eriksson Degerman.

Läs mer: "Det kommer bli bättre"

Mer läsning

Annons