Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Föräldrar kanske kan kompenseras”

ÖRNSKÖLDSVIK. För sent upptäckte kommunen att problem uppstått inom barnomsorgen. Köer med småbarnsföräldrar som väntade på förskoleplats hade redan hunnit växa alltför långa. Enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Kvarnström gick detta inte att förutspå.

Annons

Nödlösningar och tillfälliga lösningar i väntan på nödlösningen är i dagsläget en realitet för ett antal barnfamiljer i Örnsköldsvik. Trots att födelseantalet minskat har ändå intresset för kommunal barnomsorg ökat. Anders Kvarnström (s) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden.
Varför såg ni inte på förhand att det skulle bli kris i barnomsorgen till årsskiftet?
Detta var något som låg utanför det normala behovet i förhållande till födda. Sedan är det bara att fixa det och inte hålla på och fundera varför det blivit så här. Vi får se om vi måste förändra något i framtiden.
Gick det inte att förutse detta?
Vi kunde inte förutse att det skulle bli värre än vanligt. Vi har aldrig haft de här problemen tidigare. Det har också varit många borta på förvaltningskontoret och rekryteringen efter utvecklingsledaren som slutade i somras tar tid.
Existerar det ingen beredskap för förändringar i barnomsorgen?
Vi ligger inte med tomma platser och väntar. En beredskap kostar och tidigare har vi haft dagmammor som backat upp, men de har blivit färre.
Tycker du att det är rimligt att behöva fortsätta vänta efter tre-fyra månader i kö?
I Örnsköldsviks kommun har vi haft två månader som mål. Men detta som skett i höst har jag inte varit med om förut och vill slippa vara med om igen.
Är det bra att nödlösningarna gör att barn kan tvingas flytta runt på flera förskolor och bli inskolade upprepade gånger?
Om det skulle inträffa så är det olyckligt och det måste man försöka undvika. Om det går. Ifall det är någon som hamnar i den situationen hoppas jag att det blir bra sen.
Kommer detta att hända igen?
Det kan jag inte svara på, men förhoppningsvis inte. Nästa höst är det fler som håller i detta, om det hjälper. Vi ska naturligtvis försöka titta på och analysera det som inträffat. Efter nyår ska även undersökas vad maxtaxan får för konsekvenser.
Kommer kommunen att kompensera föräldrar som tvingas stanna hemma längre tid än planerat på grund att de inte har förskoleplats?
Det kan jag inte svara på. I så fall måste det utredas vad det är som gjort att man inte fått plats. Visar det sig att vi gjort fel kanske vi måste.

SARA LUNDVALL

Mer läsning

Annons