Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Foppa” ger sig in i fastighetsbranschen

ÖRNSKÖLDSVIK. Nu ger sig Forspro AB, Peter och Kent Forsbergs bolag, in i fastighetsbranschen. Den 2 maj blev de hälftenägare av Paris 3 och 4, Handelsbankens före detta fastighet vid torget.
– Vi tycker att det är Örnsköldsviks finaste hus. Därför bör det också finnas ett lokalt ägande, säger Kent Forsberg.
Hur mycket fastigheten har kostat vill han inte avslöja. Men det handlar om åtskilliga miljoner kronor.

Annons

Fastigheten med beteckningen Paris 3 och 4 ägdes fram till i mitten av 90-talet av Handelsbanken, då det köptes upp av fastighetsjätten Drott. Så småningom köpte Alkelius, en annan av de stora jättarna, ett fastighetsbestånd av Drott. Och där ingick det mycket gamla och vackra stenhuset vid torget.

NYA BOLAGET SAKNAR NAMN
Nu vill dock Alkelius sälja ut de ströfastigheter som man äger runt om i landet. Och det var då som Forspro kom in i bilden.
Far och son Forsbergs bolag är nu hälftenägare i ett nytt fastighetsbolag som ännu inte har något namn. Den andra delen ägs av Lars Sällström född i Örnsköldsvik och ägare av Lerstenen i Umeå med olika dotterbolag.
Sällström är liksom Forsbergs en inbiten golfare. Detta var dock inte den direkta anledningen till köpet av Paris 3 och 4.
Mest beror det på att min hustru arbetat med att inreda nya golfbanans klubbhus och att vi på så sätt fått kontakt. Efter att ha fört resonemang en tid resulterade detta i köpet av den aktuella fastigheten, säger Lars Sällström.
Enligt Kent Forsberg tänker inte Forspro på allvar ge sig in i fastighetsbranschen.

BYTTE ÄGARE I TORSDAGS
Nej, vår roll blir vilande eftersom det är Lars Sällström som sitter inne med kunskaperna. Men vi tyckte ändå det var viktigt att det blev lokala ägare till stans finaste hus. De senaste årens ägande av företag från Stockholm har inte varit någon bra lösning, säger Kent Forsberg.
Så sent som i torsdag övergick ägandet till det nybildade bolaget. En lagfartsansökan har i gängse ordning skickats in till Ångermanlands tingsrätt. Hur stor köpesumman är vill dock inte Kent Forsberg avslöja. Men helt klart är att det handlar om miljoner.
Normalt brukar inte summan vara någon hemlighet eftersom jag ofta gör affärer i den här storleksordningen. Men i det här fallet är Kent Forsberg den som verkar lokalt i det nya bolaget och därför får han också ta ställning till om priset ska offentliggöras, förklarar Lars Sällström.
I Handelsbanks-fastigheten finns förutom bank- och affärslokaler även kontor och tre lägenheter.
Under de senaste åren har det inte gjorts något för att bevara och utnyttja alla lokaler. Det mesta är uthyrt men det finns ändå 5-600 kvadratmeter att placera. Vi har nu en hög ambition om att rusta upp och hyra ut de lokaler som står tomma, säger Lars Sällström.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons