Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folknykterheten firades

DRÖMME. I många år har nykterhetsorganisationer, kyrkor och samfund firat Folknykterhetens dag. Traditionsenligt förläggs den till Kristi himmelsfärds dag som i år inföll den 9 maj. I går firade IOGT-NTO och NBV dagen i Drömme, Valhalla.

Annons

I IOGT-NTO´s lokal i Drömme var fikaborden uppdukade. Trubaduren Peter Osslund underhöll och Olle Häggström, ordförande i IOGT-NTO, talade om aktuell alkoholpolitik, men någon dans blev det inte. För 75 år sedan gick snart 90-årige Rut Thelin med i NTO (nu sammanslaget med IOGT), då var det förbjudet att dansa.
Jag gick mest med i rörelsen för att det var roligt, men det är roligt nu också, säger Rut Thelin. Det fanns vissa styrelsemedlemmar som var stränga och förbjöd dans men det fanns alltid någon som kunde tralla, då dansade vi.

TILLÅTET MED DANS
Men de som tillhörde IOGT, de fick dansa. Så den dagen på året när Nykterhetsfolkets dag (i dag kallat Folknykterhetens dag) firades då cyklade Rut Thelin från Kläppen till Logen i Sidensjö för att dansa.
På 70-talet slog IOGT-NTO samman och nu är det tillåtet med dans, och viss händer det att det anordnas sådana aktiviteter, men då brukar Rut Thelin avstå. Under hela sin livstid har hon avstått från alkohol.
Om jag varit nyfiken? Nej, bara förargad på de som dricker sprit, säger hon. Det gör väl inget om man tar ett glas med vin, men det är synd. Många har börjat supa efter att ha druckit vin, de säger det iallafall, jag vet inte.
I går fick hon och fem andra diplom för att ha verkat aktivt i föreningen mellan 25-75 år.

ETT VUXENPROBLEM
Det har blivit allt svårare att involvera tonåringar i rörelsen och det är de som behövs, för debutåldern av alkohol ligger på 13,7 år i Örnsköldsvik. Olle Häggström lyfte fram alkoholkonsumtionsökningen i sitt framförande som han kallade kris i alkoholfrågan.
Man säger ibland att det är ett ungdomsproblem, jag skulle säga att det är ett vuxenproblem. Jag tror att det bästa sättet att nå föräldrarna är genom att samarbeta med skolan. Vi planerar att erbjuda studieträffar då vi pratar om alkoholproblematiken, säger Olle Häggström.
Han berättar att det är viktigt att information om alkohol och dess baksidor når ungdomar och föräldrar men det är också viktigt med alkoholfria miljöer.
Alkoholsiffrorna i Örnsköldsvik är lägre än på många orter men för det får man inte slå sig till ro, säger han.
Olle Häggström har valt att vara nykterist på grund av solidaritet mot människor som haft problem och dels i egenskap som förälder.
Jag är ett bättre föredöme för ungdomar om jag avstår och jag vill ha full kontroll. Livet har så mycket att ge, man behöver inte sabba det med alkohol, säger Olle Häggström.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons