Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkminskningen avtar i Örnsköldsvik

ÖRNSKÖLDSVIK. Örnsköldsviks kommuns budget för 2002 har förbättrats med 5,5 miljoner kronor.
Anledningen är att befolkningsminskningen stannade vid 298 personer per den 1 november jämfört med året innan. Eftersom varje invånare ger kommunen statsbidrag med 34 000 kronor betyder det oerhört mycket i budgetsammanhang om folkminskningen avtar.

Annons

Kommunalrådet Elvy Söderström sa redan när en budget med 27 miljoner kronor röstades igenom i kommunfullmäktige för drygt en vecka sedan att det fanns plusfaktorer i framtiden.
Oppositionen var, som framgått i ÖA, mycket kritisk till att den socialdemokratiska majoriteten inte kom med ett budgetförslag i balans.

FÖRSTÄRKTS
Vid motsvarande tid i fjol tvingades ekonomikontoret notera att befolkningen i kommunen minskat med 561 personer från 1 november året innan.
I år stannade folkminskningen vid 298 personer på ett år räknat fram till 1 november. Det är 162 färre i folkminskning än vad kommunen räknat med i sitt prognosmaterial.
Folkminskningen under oktober i år stannade vid tio personer jämfört med 88 personer under oktober i fjol, säger budgetchef Mikael Öhrling.
Vi får hoppas att vi har en bestående trend när det gäller befolkningssiffrorna.

BETYDELSEFULLT
Det är oerhört betydelsefullt för kommunens ekonomi om folkminskningen avtar och helst
upphör helt.
Kommunen har också kunnat räknat upp statsbidraget per invånare från 32 000 till 34 000 kronor enligt statliga anvisningar.
Det gör att budgeten förstärkts med 5,5 miljoner kronor enligt SCB:s befolkningsstatistik.
Kommunen hade enligt den senaste räkningen 1 november i år 55 259 invånare.
Det är cirka 5 000 färre än den högsta siffran som noterades för cirka 15 år sedan.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons