Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhögskolans teaterelever levererade

/

Två veckors repetitioner satt som en smäck när folkhögskolan bjöd på teater i går.

Annons

Det är vad man kan kalla för en generalrepetition. Två veckors förberedelser kulminerar i en dryg timmes föreställning, där fyra elever serverar tyska dramatikern Franz Xaver Kroetz "Varken fågel eller fisk" – en historia hämtad från tidningarnas värld, som fortfarande är aktuell – inte minst på grund av rationaliseringsvågen.

Strax innan föreställningen, mitt i finslipningen av detaljer, berättar teaterläraren Thomas Larsson att det här är teaterlinjens tredje pjäs den här terminen.

– Effektiv reptid är nog bara två veckor. Eleverna borde egentligen ha minst en vecka till på sig. De spelar några verkligt jättejobbiga typer, säger han.

På scenen framträder sedan Kajsa Lundin, Isabelle Nilsson, Robin Lundberg och Christian Isaksson. Premiärnerver verkar inte finnas, trots lite ont om tid. I stället bjuder de på ett moget uppträdande, som verkligen imponerar.

Kajsa Lundin från Örnsköldsvik hinner berätta att hon alltid har tyckt om att stå på en scen och att underhålla.

– Jag tycker väldigt mycket om det här, säger hon, vars intresse för teaterlinjen växte fram när hon gick en annan utbildning på skolan.

– Innan dess har jag jobbat i affär och inom vården. Det här känns rätt, säger hon.

Sammanlagt går nio elever på just teaterlinjen, där de drillas i akrobatik, motion, drama, improvisation och kreativt skrivande.

På måndag är det tänkt att den här pjäsen ska ha premiär för allmänheten.

– Det finns lite tid att finslipa formen, säger Thomas Larsson.

Frågan är om det verkligen ska vara nödvändigt.

Mer läsning

Annons