Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ din inre vägledning

/
  • Ett 80-tal personer hade kommit till Rådhuset för att lyssna på författaren Kajsa Ingemarssons föreläsning om kreativitet och hur vi förlöser vår inneboende skaparkraft.

Alla föds kreativa, med en skapande förmåga. Genom vårt skapande liv utvecklas vi och växer och med det den gemensamma energin i universum. Precis det som är livets mening, enligt Kajsa Ingemarsson.

Annons

När författaren Kajsa Ingemarsson i går föreläste i Rådhuset tog hon avstamp i vår gemensamma energi.

– Vi kommer alla hit med energi, så tillsammans kan vi skapa något – och få med oss energi härifrån, sade hon och tog upp begreppet kreativitet.

– Det är mycket större än bara konstnärlighet. Det är vår obegränsade förmåga att skapa vår egen verklighet. Alla föds kreativa och vi lär oss att utveckla vår skapande förmåga. Sedan skapar vi hela livet, hela tiden.

För att bli kreativa gäller det att ta ansvar för sina egna val.

– Vårt förhållningssätt påverkar upplevelsen av det som händer oss.

Två vägar man kan välja är offerrollen eller att ta medelvägen.

Genom att se sig själv som ett offer för den kropp man fått, sin uppväxt eller sina relationer kan man räkna med ett visst mått av sympati.

– Samtidigt dränerar det oss, vi blir svaga. Genom att göra det bästa för att förhålla sig till det som händer går man en medelväg. Men man är kvar i offerrollen.

Kajsa Ingemarsson förespråkade en tredje väg.

– Man säger till sig själv att jag har valt alla förutsättningar för mitt liv, även de jag fötts med. Men om jag fanns innan jag fanns, vad var det då som fanns?

Frågade hon – och gav själv svaret:

– Det var kroppen och själen. Sinnet, det som gör mig till Kajsa, består av något mer. Det är själen, eller den eviga livsgnistan som jag väljer att kalla den. Det som finns efter att vi finns.

– Vill ni veta vad som är livets mening? Det är utveckling, att expandera. Växa, bli mer, lära sig mer, lära nytt, gå på djupet.

Hon pratade sedan om förvirringen som en del av utvecklingen. Något som får hjärnan att arbeta för högtryck för att förstå.

– När det obekanta blir bekant och man börjar förstå, då har du utvecklats. Du har vuxit dig större.

Hon betonade starkt att vi mycket mer måste börja använda vår magkänsla, vår intuition.

– Den är vår inre gps. Men vi i vår kultur har lärt oss att det som inte går att mäta inte finns. Det är inte på riktigt.

– I stället är det tvärtom. När vi känner lust, längtan och nyfikenhet inför något är det en signal från vårt inre att göra just det, sade hon.

Vinsten av vårt skapande liv är vår gemensamma.

– Alla är en del av det stora nätverket, när jag utvecklas så utvecklas hela universum, sade hon och uppmanade alla att följa sin inre vägledning.

– Våga ta första steget, annars händer ingenting.

Mer läsning

Annons