Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN-föreningenbesökte skolor

/
  • Sju av högstadieskolorna i Örnsköldsvik har bidragit genom Operation Syskonskola under vårterminen. Fadderverksamheten rullar på som planerat och representanterna från FN-föreningen träffade alla berörda under vistelsen i landet.
  • Under många år har Operation Syskonskola bidragit till förbättringar i Zimbabwe.

Operation Syskonskola drog under våren in 97 890 kronor och genom den lokala FN-föreningen har de delats ut till olika projekt.

Annons

Under hösten har FN-föreningen i Örnsköldsvik åter igen genomfört uppföljningsbesök vid olika skolor som man förmedlat stöd till under årens lopp. Bland annat fick skolorna Marikopo, Manjoro, Bangira , Chikato, Biriiri och Murenje besök av Margareta och Stellan Bäcklund från Bjästa. Stellan är ordförande för FN-föreningen och tillsammans med Margareta tillbringade han närmare tio veckor i landet.

– Jag har kontinuerligt besökt Zimbabwe sedan 1983, berättar Stellan som har god insyn i landet.

Styrelseledamöterna Anita och Sture Harning från FN-föreningen anslöt under två veckor och tillsammans gjorde makarna Bäcklund och Harning en studieresa runt om i landet.

– Vi besökte även gatubarnsprojektet Just Children Foundation som fått stöd sedan 1996 och barnhemmet DANAI, båda projekten strax utanför Harare, berättar Stellan.

DANAI har även fått ett stöd på 10 000 kronor av Röda Korset i Örnsköldsvik för att kunna utveckla sin verksamhet.

Klassrumsbygget vid Gasanyama-skolan inom Mhondoro-Ngezi District har stått stilla sedan valen i juli i somras på grund av att en lokalpolitiker lovat att Rural District Council (motsvarande vår kommun) ska färdigställa bygget.

– Det var en del av deras valpropaganda, föräldraföreningen som ansvar för bygget vid skolan väntar nu på att något ska hända framöver. Skolan är i stort behov av dessa två nya klassrum, även rektorn vid skolan har blivit inblandad och det var rätt så het stämning vid skolan när besöket genomfördes, säger Stellan.

– Politiken är het i Zimbabwe även på det lokala planet, ord står mot ord.

Men tills vidare avvaktar FN-föreningen och pengarna finns i tryggt förvar på ett bankkonto i huvudstaden Harare. För att lösa konflikten har föreningen stort stöd av föreningens kontaktperson Mrs Margaret Dongo som ordnat träffar med ansvariga på kommunen liksom även kontakter med både utbildnings- och kommunministeriet.

– Vi går inte in i själva konflikten, skulle man åta sig att färdigställa bygget kan vi i stället föra över reserverade pengar till Biblioteksbygget vid Nyatsambo-skolan som ligger runt 15 kilometer från Gasanyama.

Det är första gången under alla år i Zimbabwe som de besökande från FN-föreningen blir indirekt inblandade i en liknande konflikt.

– Det gäller att försöka uppträda så diplomatiskt som möjligt i ett sådant här läge.

Mer läsning

Annons