Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytt av verksamheter till Wemerbyggnaden

ÖRNSKÖLDSVIK. Flera specialiteter och två vårdavdelningar har flyttat från gamla sjukhuset till ombyggda Wemerbyggnaden.
Ombyggnaden avslutas under våren 2002 och kostnaden beräknas till totalt 92,9 miljoner kronor.

Annons

Vi är fantastiskt glada att landstingets satsat så mycket pengar under det ekonomiskt kärva 90-talet, säger Krister Fredriksson, biträdande sjukhusdirektör, när det var dags för pressvisning i onsdags.
Dagen innan har ortopedisk vårdavdelning flyttat sängar från sjukhusets nedslitna lokaler. Personal och patienter har lämnat trånga och för få hygienutrymmen och institutionsmiljö med långa korridorer bakom sig.
Tidigare i höst uppdagades att man glömt bygga om toaletterna i Wemerbyggnaden som var alldeles för trånga. Nu är saken åtgärdad även om flytten försenats på grund av det.
I den nya miljön är färgerna ljusa, väggar har utsmyckats med konst av lokala förmågor. Personalen har valt färger, inredning och textilier.
Vi har fått mycket fina lokaler och det är väldigt positivt. Ortopeden fick ett antal vårdplatser avvecklade och har haft 15 vårdplatser i bruk. Här kan vi ta emot 23 patienter men inte förrän efter årsskiftet, säger Lena Köhn.

ENVÄGGSSPEGEL OCH STUDIO
Vuxenhabiliteringen och logopeden delar lokaler och finns i samma våningsplan. Personalen jobbar gentemot patientgrupper med utvecklingsstörning och neurologiska funktionshinder.
Tidigare har vi funnits i provisoriska lokaler. Verksamheten är numera lättillgänglig för våra klienter, som kan köra bilen ända fram till porten, säger arbetsterapeut Britt Persson.
Magnus Marklund, avdelningschef på logopeden säger att lokalerna är ändamålsenliga med behandlingsbord i samma rum som expeditioner. Det finns akustikplattor i väggarna och dörrarna är dubbla för att utestänga ljud. En särskild inspelningsstudio gör det möjligt att utvärdera resultatet av patientbehandlingar.
Till logopeden kommer alla åldersgrupper med talsvårigheter, språkstörningar och problem att svälja.
Vi har fyra tjänster men två är vakanta. Vi siktar på att utveckla samarbetet med logopeden i Umeå. Nu har vi fått lokaler anpassad efter verksamheten, vi har bland annat enväggsspegel och har därmed bättre möjligheter att ge handledning till studenter, säger Magnus Marklund.

FORCERAD VENTILATION
Medicinsk/kirurgisk avdelning vårdar i första hand cancerpatienter men även patienter med diabetes. Extra värdefullt är att cancersjuka kan behandlas på lokalsjukhuset, nära bostadsorten.
Dagsvårdsavdelningen tar emot patienter för cellgiftsbehandling eller blodtransfusioner, vilka kan gå hem samma dag.
Vi har lagt stor vikt vid säkerhetsföreskrifterna kring läkemedel. Forcerad ventilation har installerats för att det inte ska pysa ut partiklar i luften, säger sjuksköterskan Karin Forsberg.
Personalen bubblar av iver att visa lokalerna. De berättar med stor entusiasm hur de i samtal med arkitekten, som tänkt sig avdelningen i en ljusblå färgton, fick honom att ändra sig.
Patienter som behöver längre vårdtid ska ha lokaler med varma färger, och så blev det.
Här finns elva medicinska vårdplatser och åtta kirurgiska. Varje sal ska få takhängd teve, det finns telefon och uttag för dator. Fönstren är sänkta för att patienten från sängen ska ha ögonkontakt med yttervärlden.


EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons