Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera heta frågor vid Jägarförbundets möte

Örnsköldsvik. Nej till vinterjakt på älg, utökad tilldelning på björn, obligatoriskt skjutprov för klass 1-vapen och ny kretsorganisation.
Det var några heta frågor som avgjordes på Jägareförbundet Mitt Norrlands årsmöte i Strömsund i helgen.

Annons

Verksamhetsområdet Mitt Norrland har cirka 18 000 medlemmar och till årsmötet kom över 150 personer varav drygt 100 ombud från Västernorrland, Jämtland och Härjedalen.
Man kan väl säga så här att årsstämman präglades av att styrelsen fick stryk på många sätt, säger Åke Sehlin, vice ordförande bosatt i Trehörningsjö.
Jag tyckte det var en otäck stämning från start och man var ute efter styrelsen. Jakten är kontroversiell och alla vill vara experter. Men slutsatsen av mötet är att jag ändå är nöjd, vi har behandlat stora frågor.

KÄNSLIG FRÅGA
Orsaken till missnöjet var förslaget till den nya kretsorganisationen. Verksamhetsområdet består i dag av 28 jaktvårdskretsar, 19 i Västernorrland och 9 i Jämtland. För att öka effektiviteten och spara pengar vill man strukturera om till 14 kretsar. Förslaget var inte populärt och styrelsen fick böja sig.
Kretsarna bildades för 20 år sedan så det är en mycket känslig fråga, säger Lars Wiklund, jaktvårdskonsulent.
Vi beslutade att till styrelsemötet 2003 ska varje kommun välja ut en ordinarie och en suppleant. På så sätt har vi räddat både ekonomin och demokratin, säger Åke Sehlin.
Under mötet beslutades att älgjakten ska vara avslutad senast den 31 december, samt att jakt efter denna tid endast ska ske i form av skyddsjakt där allvarlig skada på skog riskeras.
Det blev ett rungande nej. Kanske märkligt att jägare säger nej till jakt men vi ser det här ur vår synvinkel. Endast cirka två procent av fällda älgar skjuts under vinterjakten, det är som en fis i rymden. Det är även en etisk fråga, man vill inte skjuta en dräktig älgko, säger Åke Sehlin.

LÅG TILLDELNING
Förra året tilldelades Jägareförbundet 17 björnar av Naturvårdsverket, de hade ansökt om 25. I år beslutades att ansöka om 30 björnar, totalt för hela verksamhetsområdet.
Vi tycker att tilldelningen har varit låg, säger Lars Wiklund. Björnstammen växer kraftigt och det är inte bra om de kommer för nära och vänjer sig vid människor. Visst kan vi ha mycket björn men då ska de vara i skogen.
Vi menar att stammen är större än vad Naturvårdsverket tror. De är oerhört restriktiva och nyttjar försiktighetsprincipen i brist på okunskap, säger Åke Sehlin.
Enligt en enkätundersökning vill en majoritet av jägarkåren införa ett obligatoriskt återkommande skjutprov för klass 1-vapen.
På många håll finns redan ett frivilligt skjutprov.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons