Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler varningsskyltarska öka säkerheten

ÖRNSKÖLDSVIK. Fler varningstavlor och en stor informationsskylt. Så vill Vattenfall öka säkerheten i Nämforsen för besökare till hällristningarna.
– Tryggare? Nej, det betyder ingenting för oss besökare. Det där är bara för att Vattenfall ska ha rent samvete om något händer.

Annons

Per Ramqvist, arkeolog och professor vid Mitthögskolan i Örnsköldsvik, är inte imponerad över Vattenfalls åtgärder efter det allvarliga olyckstillbudet i oktober förra året.
Nämforsen är en av världens intressantaste hällristningsplatser. Dit kommer folk från hela Europa, men också från USA och Japan. Då är det viktigt att det går att ta sig ut på klipporna så man kan se hällristningarna.
Vi besökare vill ha god tillgänglighet och betryggande säkerhet när vi ger oss ut i torrfåran. Broar ut till öarna vore det allra bästa, säger han.

MOTSTRIDIGA INTRESSEN
De högintressanta hällristningarna finns på två klippöar, Notön och Brådön, nedströms kraftstationen och dammluckorna i Nämforsen. Hällristningsområdet är ett av de största i Nordeuropa och de runt 1 750 figurerna finns väl samlade för besökarna. Bilderna, som tros ha tillkommit från 4 000-1 500 år före Kristus, lockar varje sommar mängder av besökare.
Det är just det stora intresset från besökarna som skapar problemen.
Vattenfall anser å sin sida att man måste kunna sköta sin verksamhet och kraftstationen utan att behöva vara rädd för att människor i torrfåran nedströms dammluckorna ska komma till skada.
Arkeologerna och Per Ramqvist tycker å andra sidan att allmänheten har all rätt i världen att kunna ta sig ut till hällristningarna, utan att behöver riskera liv och lem.
Vid olyckstillbudet i mitten av oktober förra året befanns sig en grupp arkeologer vid hällristningarna, när kraftstationens larm plötsligt gick och vattnet släpptes på. Ett 20-tal av deltagarna i gruppen hann inte i land, utan blev kvar på klipporna, omgärdade av vatten. Vattenfalls anställda på plats fick rycka ut för att med stegar hjälpa de skärrade arkeologerna i land.
Efter det äventyret krävde en upprörd Per Ramqvist bättre säkerhet kring hällristningarna.

FLERA VARNINGSSKYLTAR
Vattenfall tillsatte en utredning och har nu tittat närmare på säkerhetsfrågorna. Enligt Jan Lidström, produktionschef på Vattenfall AB Vattenkraft i Umeå, är det inte aktuellt med något generellt förbud för att ta sig ut på klipporna.
Vi äger inte all mark så något sådant förbud blir det inte, säger han.
Men vi ska komplettera med fler varningstavlor, de som finns där i dag täcker inte alla vägar in i området. Dessutom ska vi sätta upp en större informationsskylt med bilder och text på flera språk som förklarar vår verksamhet och riskerna med den.
Högtalarröster, larmsignaler, blinkande lampor eller andra ljud- eller ljusanordningar är dock inte aktuella. Inte heller broar ut till öarna, så de blir tillgängliga oavsett vattenföringen i flodfåran.
Risken finns att det skapar en falsk trygghet, säger Jan Lidström. Folk slutar vara försiktiga och då motverkar åtgärderna sitt syfte.
Det resonemanget köper inte Per Ramqvist.
Ska det vara så svårt att ha ett larm som ljuder en kvart innan vattnet släpps på? Jag förstår det inte, den framförhållningen måste väl Vattenfall kunna ha.

PER EURENIUS

Mer läsning

Annons