Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler unga får jobb i Örnsköldsvik – här är de tio största bristyrkena i kommunen

Arbetet för minskad ungdomsarbetslöshet i Örnsköldsvik har gett resultat. Ännu har inte målet om samma nivå som riket nåtts – men det finns goda utsikter för kommunens unga.

Annons

VVS är ett område där det råder brist på arbetskraft i Örnsköldsvik.

Att minska, ja utrota, arbetslösheten bland unga mellan 18 och 24 år, var en av Socialdemokraternas paroller inför valet 2014.

Sedan dess har kommunen arbetat för att fånga upp de ungdomar som riskerar att falla ur systemet, exempelvis elever som väljer att hoppa av skolan innan eller under gymnasiet.

– Vi har ett gott samarbetsklimat mellan kommunen, Arbetsförmedlingen och företagen. Vi erbjuder bland annat handledning och introduktion för de unga, säger Vahid Shahedi på Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik.

Tidigare i år startade Plattform U, en satsning på de ungdomar står längst ifrån arbetsmarknaden. Det kan bland annat handla om att öka det egna kontaktnätet och skapa erfarenheter.

Kommunens mål var att ungdomsarbetslösheten i Örnsköldsvik skulle ligga på samma nivå som riket i maj månad. Dit nådde man inte, men det har blivit en minskning.

Läs också: EU-miljoner ska ge sysselsättning – satsning på ungdomar i kommunen

I juli i år var 382 ungdomar inskrivna på Arbetsförmedlingen som helt arbetslösa eller som deltagare i något program. Ungdomsarbetslösheten i Örnsköldsvik var då ungefär 12,5 procent, jämfört med rikets 11 procent.

Det kan jämföras med juli förra året – då var 450 unga inskrivna på Arbetsförmedlingen.

– När det är god konjunktur, då är det de unga som får jobb, säger Vahid Shahedi.

Sett till hela landet, har det varit högkonunktur de senaste åren. Men lokalt har det samtidigt varit en tuff tid, tidigare i år varslade flera Örnsköldsviksföretag personal om uppsägning.

En annan anledning till minskad ungdomsarbetslöshet, är mindre årskullar.

Men var finns då jobben för unga?

– Om man väljer att inte studera vidare efter gymnasiet, söks det till exempel bilmekaniker, målare och plattsättare. Även inom vården, som vårdbiträde, kan många få sitt första arbete, säger Vahid Shahedi.

– Många unga får sitt första jobb inom handel, men där är också konkurrensen stor eftersom det är många som vill in.

Andra bristyrken, där det ibland krävs en KY-utbildning efter gymnasiet, är lastbilsmekaniker, VVS-montör och kock.

Läs också: Örnsköldsviks kommun satsar på ungdomstorg

De senaste två-tre åren har antalet utlandsfödda ungdomar inskrivna på Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik varit ungefär konstant varje månad, drygt 100 personer. Antalet ökade något 2015, men har gått ner på samma nivå igen under 2016.

– För utlandsfödda kan det förstås ta längre tid att komma in på arbetsmarknaden, eftersom de måste börja med att lära sig språket. Hur många av de utlandsfödda som varit inskrivna hos oss och som får jobb varje månad varierar, men det är ungefär 10 personer, säger Vahid Shahedi.

Trots att den lokala arbetsmarknaden har varit lite svajig, ser han positivt på utsikterna för kommunens unga:

– Vi ser att arbetsgivarna gärna vill ha ungdomar som personal, säger han.

Här finns ungdomsjobben i Örnsköldsvik:

* Bilmekaniker

* Byggyrken

* Målare

* Golvläggare

* Plattsättare

* Verkstadsmekaniker

* VVS-montör

* Vård

* Kock

* Lastbilsmekaniker

Mer läsning

Annons