Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler skolprotester

SJÄLEVAD. Det är inte bara i Haffsta och Hållänget som det protesteras mot lärarbyten och indragna tjänster.
Även i Själevad är elever och föräldrar förtvivlade.

Annons

Efter ett år med ny klassföreståndare och nya kamrater är det slut på samvaron i klass 4 C på Själevadsskolan. Fröken slutar, eftersom hon är senast anställd och rektorsområdet ska minska antalet lärare med tre.
Precis som i Haffsta, som vi berättade om i går, protesterar nu samtliga barns föräldrar i en gemensam skrivelse mot beslutet.
Skrivelsen riktar sig till skolledare inom Själevads rektorsområde, barn- och utbildningsförvaltningens chefer, barn- och utbildningsnämndens politiker och till kommunalrådet Elvy Söderström.
Föräldrarna befarar att ett byte av klassföreståndare kommer att leda till nya oroligheter i klassen och att barnens skolgång därmed blir lidande.
Det har varit väldigt stökigt i klassen, och det har varit väldigt svårt att få det att fungera. Nu när klassföreståndaren äntligen har fått ordning på allting skapat trivsel och arbetsro så sägs hon upp för att skolan måste spara, säger Anneli Nordström och får stöd i sin oro av Helene Ericsson, Bosse Sjölander och Margareta Svensson. Alla fyra har barn i 4 C.
Det här är inget personangrepp på den lärare som de får i stället, men hur lång tid tar det inte att lära känna barnen? Hur lång tid tar det inte att jobba ihop sig som grupp det gäller ju vilken arbetsplats som helst? Min äldsta pojke går i sexan och han hade sju lärare på ett år, de barnen tappade väldigt mycket kunskaper. De halkade efter ett helt år, säger Bosse Sjölander.

VANLIGT PROBLEM
Oron för att barnen ska halka efter i skolan, att deras arbetsmiljö ska försämras ytterligare, grundar sig inte enbart på farhågor inför bytet av klassföreståndare. Föräldrarnas medvetenhet om att Själevadsskolans elever inte är de enda som drabbas av påfrestande förändringar gör dem än oroligare.
Vad jag skulle vilja veta är hur många fler skolor som står på tur. Hur många fler skolor i kommunen är det som har problem, undrar Bosse Sjölander.
Själevadsskolan är inte ensam om att drabbas, man behöver ju bara öppna tidningen snart vilken dag som helst i veckan och läsa om en ny skola som har problem. I den här kommunen, eller någon annanstans i Sverige. Det verkar ju vara samma problem över hela landet. Fler och fler lärare sjukskriver sig på grund av utbrändhet, och det är ju skattepengar som ska betala det också, säger Helene Ericsson.

MOT EGNA MÅL
Föräldrarna kritiserar i sin skrivelse politikerna för att inte leva efter sina egna mål. Med krav att hålla sig inom givna budgetramar, för Själevads rektorsområde innebär det tre tjänster färre nästa läsår, går det enligt föräldrarna inte att upprätthålla en skola för alla, där alla barn tas emot och får det stöd de behöver. En formulering som anges i 2001 års årsredovisning för Örnsköldsviks kommun under framtida mål.
Det här är ju inte skolans fel, det här beror på att de har fått för liten budget. Men det är konstigt att politikerna inte agerar utifrån det uppdrag de själva har formulerat. Hur ska man kunna upprätthålla kvalitén på det här sättet? Om jag vore i deras situation skulle jag inte ha mage att hålla skolan öppen om jag inte kunde garantera kvalitén, säger Helene Ericsson, och får stöd av Margareta Svensson.
Vi förutsätter att de som fått skrivelsen tar den på allvar. Vi kommer att ta strid för våra barn.

MYCKET VÄRRE I ANDRA KOMMUENR

Örnsköldsvik. Barn- och
utbildningsnämndens ordförande, Anders Kvarnström (s), betonar att de neddragningar i antal tjänster som nu görs på skolor i kommunen är en anpassning till de budgetramar som kommunfullmäktige givit.
Fick jag mer skulle jag inte säga nej, men jag tycker inte att vi har fått för lite av fullmäktige.

Inför nästkommande läsår beräknas eleverna inom Själevads rektorsområde minska. Från 527 till 512 på Själevadsskolan, från 54 till 56 på Moskolan och från 98 till 94 på Mycklingskolan. I Gottne ökar antalet elever från 54 till 56.
Som en konsekvens av förändringar i elevunderlaget och direktivet att hålla budget drar Själevads rektorsområde in tre tjänster inför kommande läsår.
Det här innebär vissa minskningar, men när det gäller grundskolan är det inte alltid säkert att minskningar i elevunderlaget innebär att man kan skära i några tjänster. Från 527 till 512 elever på Själevadsskolan är en minskning som motsvarar en tjänst, men handlar det om elever som är utspridda är det inte säkert att det går att skära i antalet tjänster, säger Anders Kvarnström.
Nu anger man till oss att man ska spara tre tjänster. Man gör två klasser i stället för tre paralleller för årskurs fyra och på det sättet får man en lärare över. Då blir det 29 elever i varje grupp på det sättet. Det blir lite fler barn än nu och det borde ju vara mer än en lärare på 29 elever.
Att föräldrar nu i allt större omfattning vänder sig till Örnsköldsviks politiker för att klaga på skolan anser inte Anders Kvarnström bero på att skolan har försämrats.
De som har skrivit det här är inte nöjda, på Hållänget och i Haffsta är man inte glada, och nu har de hört av sig från Sidensjö. Men jag ser andra kommuner som har det mycket värre, vi har bra med behöriga lärare och vi har inte haft problem med att få lärare eller skolledare hit.
Men det är klart att inte alla håller med om det. Som förälder är man ju alltid orolig för sina barn, och vill att de ska ha det bra.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons