Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler grips för rattfylla

ÖRNSKÖLDSVIK. Antalet rattfyllerier minskade i länet förra året jämfört med 2000 – men ökade i Örnsköldsvik.
– Det kan finnas många förklaringar till detta. En att vi blivit effektivare, en annan att allmänheten allt oftare hör av sig när de sett en bilist som uppför sig konstigt i trafiken, säger Göran Westman, Örnsköldsviks nye polischef.

Annons

Brottsstatistiken för länet håller nu på att sammanställas av polisinspektör Leif Hemmingsson i Sundsvall. Och den blir inte färdig förrän nästa vecka. ÖA kan dock redan i dag redovisa aktuella siffror som rör antalet rattfyllerier.

73 FÄRRE RATTONYKTRA
År 2000 stoppade polisen i länet 586 bilförare som var misstänkta för rattfylleri och under fjolåret var motsvarande siffra 513. Alltså en klar minskning.
Detta trots att vi genomförde fler kontroller. Totalt var målsättningen att en miljon kontroller skulle göras i landet. Dessa fördelades sedan ut till länsmyndigheten. Och härifrån har vi sedan uppdragit åt de olika polisområdena att genomföra ett visst antal, säger Leif Hemminsson.
Noterbart är dock att många polisdistrikt under 2000 aldrig kom upp till stipulerat antal. Detta gör att fjolårets minskning i verkligheten kan innebära att procentuellt ännu färre körde bil med alkohol eller droger i kroppen.

AVSKRÄCKANDE EFFEKT
Fler kontroller har också en förebyggande och avskräckande effekt. Ju oftare vi finns ute efter vägar och gator desto bättre förstår folk att risken är stor att åka fast.
Örnsköldsvik följer dock inte den nedåtgående trenden. Här ökade antalet från 68 år 2000 till 75 ifjol. Trots lägre siffror i länet. En av de 68 var drogpåverkade och tre av de 75.
Det har även skett en kraftig ökning i länet när det gäller antalet misstänkta drogpåverkade förare. Från 11 under 2000 till 39 under fjolåret. Anmärkningsvärt är också att vid tre trafikolyckor med dödlig utgång var föraren drogpåverkad. Det var hela 17,6 procent av det totala antalet vilket ligger klart över genomsnittet. Bara Uppsala var faktiskt värre.

Fakta/
E Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. Straffet kan bli dagsböter eller fängelse i högst sex månader.
E En promillehalt på mer än 1,0 bedöms som grovt rattfylleri och straffet kan bli högst två års fängelse.
E I båda fallen kan rattfylleristen även dömas till skyddstillsyn förenad med tvångsvård.
E Polisen tar körkortet på plats vid konstaterat rattfylleri.
E Varje år dödas 100-150 människor i olyckor som har samband med rattfylleri.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons