Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler anställda när ambulansen flyttar

/
  • Först kom räddningstjänsten. Nästa år kommer bygget av en ny ambulansstation att starta.

Ny station byggs vid räddningstjänsten. Personal överförs från Kramfors.

Annons

Mycket nytt väntar ambulansen i Örnsköldsvik. Den nya stationen ska börja byggas nästa år. Och i februari utökas personalstyrkan med åtta personer.

– Med tanke på att vi snart ska bli fler så är det tur att bygget av vårt nya hus inte har kommit i gång, säger enhetschefen Mikael Ring.

Det politiska beslutet är fattat. Ambulansen ska få flytta till nytt – och bli granne med räddningstjänsten. Men ännu är inte alla detaljer klara, och någon byggstart kommer inte att ske på denna sida årsskiftet.

Förmodligen kommer det i gång under det första kvartalet 2014, och om allt går som det ska kan det bli inflyttning i den nya amulansstationen ungefär ett år senare.

– Just nu håller vi på att definiera den mark vi behöver på fastigheten. Senare den här veckan ska vi ha fortsatt dialog med Örnsköldsviks kommun, säger Hans Axelsson, landstingets fastighetschef.

Hur stor kommer den nya stationen att bli?

– På markplan blir den ungefär 600 kvadratmeter. Totalt kommer det att röra sig om ungefär 900 kvadratmeter. Men det handlar inte enbart om markköp för vår del, vi måste se till att kunna samsas med andra verksamheter också. På fastigheten finns ju räddningstjänsten och kommunen.

Är det alldeles säkert att ambulansen ska få nytt? Eller kan någonting komma emellan?

– Den info jag har säger att det ska råda politisk enighet om bygget. Nu ska det verkställas. Vi driver det här med full kraft. Trafikdelen är nummer ett att lösa; så att alla ryms – och är det bara att börja med ambulansbyggnaden.

Det florerar olika uppgifter om vad bygget kommer att landa på. En siffra som nämnts oftare än andra är 20 miljoner kronor. Den notan är inte i närheten av den som räddningstjänsten drog på sig för sitt bygge – men å andra sidan kommer ambulansen att kunna samsas med just räddningstjänsten när det gäller fordonstvätt, träningslokal och större lektionssalar.

– Det här blir en bra lösning. Alternativet som fanns, att bygga vid sjukhuset, hade medfört risker både för vår personal och för andra bilister, säger Mikael Ring.

Ungefär samtidigt som bygget av den nya stationen kommer i gång, tar ambulansen i Örnsköldsvik över åtta anställda från ambulansen i Kramfors.

– Det är beslutat att vi ska ta över Ullångerambulansen på måndag den 3 februari, säger Mikael Ring.

Varför det?

– Det är en bra helhetslösning. Stationen i Kramfors är lite för att klara av bemanningen i Ullånger, och samtidigt klara vikariebiten.

– För oss blir det positivt med åtta nya – plus att vi ska se över vikariestocken. De som behöver vård kommer inte att märka någon skillnad.

Mer läsning

Annons