Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskevistet står klart

SKEPPSMALeN. ”Fiskevistet” blir namnet på landets första surströmmingsmuseum som håller på att göras i ordning i Skeppsmalen vid Skagsudde.
Det skall invigas försommaren 2003 och under den tiden hoppas museikommittén för Fiskevistet att man fått fram ett antal goda sponsorer.

Annons

Thore Hägglöf, känd företagsledare, har utsetts att vara den mest lämplige att gå med tiggarstaven för att få fram blivande sponsorer.
Byggnaden står färdig och första presskonferensen hölls i går. Att bygga detta museum har kostat 2,5 miljon kronor. Det är pengar som funnits genom familjen Högbergs fond.
Bland de sponsorer som redan anmält sitt intresse för detta unika museum finns K G Hannell som i gåva lämnat 50 000 kronor. Lika mycket har en konsultbyrå i Gävle skänkt, pengar har man också fått på andra håll, bland annat genom kollekter och skeppmalendagarna och kommunalt anslag.

MÅNGA ELDSJÄLAR
Det finns förstås många eldsjälar bakom satsningen av ett surströmmingsmuseum av det här slaget och nämnas skall konstnären Gunnar Erkner, kyrkoherde Sten Bylin, intendent Arne Söderström, som också är ordförande för museikommittén och Ola Öhman, ordförande för Skeppsmalens kapellag.
Det finns i kassan i dag 450 000 kronor, en summa som inte kommer att räcka för alla de planer som finns för att detta museum skall bli det helhjärtade projekt som man drömt om.
Drömmen är nu på väg att förverkligas. Redan står huset klart, i närheten av Skeppsmalens fiskarkapell och Högbergsgården.
Byggnaden är ett elipsformat arrangemang av väggsektioner med sidoljus. Inspirationen till grundformen har arkitekt Ulf Nordwall hämtat från Japan bland annat.
Huset täcks av ett tak likt en vinge och på denna ger en lanternin ljus till byggnadens mittkärna som också innehåller ett café. Husets färger bygger på kontraster mellan omslutande jord, vatten, hav och himmel.
Entreprenör har Rekab från Umeå varit och det är Grundsunda hembygdsförening som äger marken.
Det som återstår nu är museiinstallationen.
Utmaningen är att i detta museum bygga en utställning som i gestaltningen på ett spännande och visuellt sätt med modern teknik visar människans betingelse här, att leva av och vid havet.
Museet vill visa vad fiskarsamhället stod för.
Fiskevistet skall ha en permanent utställning som kan ge svar på frågor om fisket, historiken bakom fisket, lots och fyrväsendet och inte minst vår norrländska nationalrätt suströmming. Allt har, och har haft, sin plats inom Skagen i Grundsunda sörbygd.
Gunnar Erkner, konstnären och författaren, kommer att ha två böcker färdiga när det är dags för invigning om 1,5 år. Den ena skall få titeln Mmm... surströmming, krypare och tunnbröd, och den andra Historier från Skag.
Den senare nämnda boken är de skrönor och historier han fått sig till livs sedan han flyttade hit till Skeppsmalen 1975 som fast boende.

230 NAMN PÅ FISKEPLATSERNA
Tillsammans med mästerlotsen Torsten Rask på Mulnäset i Finna skall också Skags fiskeplatser i en stor karta locka intresse. Det är Torsten Rask som under 25 års tid forskat fram 230 namn på fiskeplatser runtom Skagen. Gunnar Erkner har haft tre månaders pysslande för det konstnärliga arbetet med kartan.
Vilka namn sedan. Vad sägs om Slaballsevalshåle, Tövalittbärje, Grötlannsmaln, Slaskskreva, Pillerhåle, Pannkakskiln?

ALICE NÄSLUND

Mer läsning

Annons