Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisketurism ska bidra till Ö-viks utveckling

ÖRNSKÖLDSVIK. Fisketurismen kan bli den röda tråd som behövs för att utveckla kommunens näringsliv, från hav till inlandet.
– Vi måste få upp ögonen för att storföretag och central-
orten inte är allt Örnsköldsviks kommun har att erbjuda,
säger miljöstrateg Anders Lindström.

Annons

Sportfisket är på frammarsch i Örnsköldsviks kommun. Ett steg på vägen är ett seminarium nästa vecka om fisketurism i Moälven, och hur den kan bidra till utvecklingen i Örnsköldsvik.
En ökad satsning på sportfisketurismen i kommunens samtliga fiskvårdsområden kan vara den sammanhållande länk som behövs för att utveckla näringslivet i hela kommunen, inte bara i innerstan. Många stora företag och centrala satsningar är mycket bra, men inte allt.
Det är inte bara en väl utvecklad tätort som behövs för att locka nya människor och behålla de som
redan bor här, säger Patrik Karlin, på kultur- och fritidsförvaltningen.
Vi behöver ett mervärde, något att erbjuda utanför arbetet. Något som kan utvecklas även i inlandets glesbygd. Där kommer sportfisket och andra satsningar på naturupplevelser in, parallellt med golfbanan och evenemangsarenan som är på gång.
Förutom kommunens kultur- och fritidsförvaltning ingår även representanter från fiskvårdsområdena i Mo Älvdal och projektgruppen från Älv till Hav, ett EU-projekt under Vision 2008.

VISIONÄRT SAMARBETE
Tillsammans hoppas man kunna arbeta för en långskalig utveckling av hela Moälven, som ett sammanhållet område för naturupplevelseturism.
Vi vill att hela älvdalsområdet ska få en chans att visa vad det har att erbjuda, säger Johnny Skårberg som representerar Mo älvdals innersta fiskevårdsområde, Solberg.
Nu jobbar vi främst med att förankra tänkandet om inlandet som en fantastisk naturresurs hos allmänheten. Sedan är nästa steg att skapa en möjlighet till satsningar på enteprenörskap i de här områdena.
Dessutom är sportfiskarna en grupp som lägger ner förhållandevis mycket pengar på sin hobby. Det finns många möjligheter att utveckla logi och serveringsverksamhet i de mindre orterna för dem som vill komma och fiska i våra vatten, säger Patrik Karlin.

INTE KONJUNKTURBEROENDE
Den fångade laxen i våra vatten är värd mellan 500 och 1 000 kronor per kilo i inkomstmöjligheter för kommunens affärsverksamhet. Som bränsle, mat och boende.
När man väl har en hel älvdal med ett fungerande ekosystem, har man faktiskt en turistnäringsgren som inte är särskilt konjunkturberoende, jämfört med andra verksamheter, säger Anders Lindström. Fisken vandrar ju upp och ner år efter år.
Vad som behövs nu är att sakta men säkert bygga upp fisketurismen i inlandets fiskevatten. Och det krävs ett samarbete mellan dels fiskevårdsområdena längs älvdalen, men även med andra näringar.
Man kan inte göra en plötslig storsatsning på sportfisket i kommunens vatten, säger Johnny Skårberg. Det måste växa fram eftersom. Men samtidigt behöver vi utveckla brevidverksamheter som vi kan erbjuda de som inte fiskar hela tiden. Åsa Sjöberg

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons