Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiske på schemat – blivande storfiskare bland barnen

Eleverna i årskurs tre på Sundskolan hade på torsdagen en annorlunda skoldag. På schemat var ämnet fiske. Tillsammans med den lokala fiskeklubben fick barnen pröva på fiskelyckan vid friluftscentralen i Själevad.

Annons

Det är Sportfiskarna, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, som uppmuntrar till att barnen ska komma ut och få möjlighet att fiska, projektet går under namnen Klassdaget. Tillsammans med skolor arrangerar en lokal fiskeklubb en friluftsdag då eleverna får testa på att fiska. I Örnsköldsvik har Sportfiskeklubben Storfiskarna samarbetat med bland annat skolan i Sund och i Husum.

– Barnen får ett metspö med flöte och krok, det sponsrar Sportfiskarna med. Sen hoppas vi att det föds en och annan sportfiskare, säger Lennart Forsberg, ordförande SFK Storfiskarna.

Hugo Björn hade fiskat upp en liten abborre.

Karin Nyström är fritidspedagog på Sundskolan och berättar att de redan förra året hade funderingar på att få barnen att fiska. Nu anordnas en hel dag där eleverna är ute

– Jag hittade till Storfiskarnas hemsida och tog kontakt med Lennart. Utöver fiskespö får skolan också ett arbetsmaterial innan friluftsdagen som handlar om fiskar och sportfiske, men också om allemansrätten, säger Karin Nyström.

Läs mer: Ö-viksduo drog upp sex gäddor på totalt 617 centimeter: "Nytt svensk rekord"

Från Storfiskarna ser man det enbart som en vinst att arrangera Klassdraget.

– Vi får ersättning från Sportfiskarna för varje klass som är med och sen är det ju så mysigt att få vara ute med barnen, säger Lennart Forsberg.

Måns Wiklund hade haft flera napp och var en av de sista att ställa bort metspöet när det var dags för lunch. Han visste också att det var viktigt att stå stilla för att inte skrämma fisken.

–Jag har haft napp minst tio gånger! Nu är jag är alldeles stel i benen för att jag stått stilla, säger Måns Wiklund.

Att det var blåsigt väder gjorde inget, det nappade ändå.

Mer läsning