Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filippus gör snart sin 100:e hjälpresa till Ukraina: "Det känns bra att kunna ge hopp"

Ukrainahjälpen Filippus startade mest av en slump. "En ungdomskör från Överhörnäs var inbjuden till staden Berdichev", säger Bertil Sjöström.
24 år senare går 100:e busslasten till samma område – fullastad med kläder och annat viktigt.

Annons

Läs även: Resa nummer 96 – Filippus åker rakt in i krigsområdet

Vera och Sergei Porkhnavets från Ukraina tillsammans med Bertil Sjöström.

Bertil Sjöström från Örnsköldsvik är vice ordförande och reseplanerare för hjälporganisationen Filippus, som startade 1992, som en följd av att en ungdomskör från Överhörnäs besökte staden Berdichev i landet i öster.

Sedan dess har det bokstavligen rullat på – inte minst oftast med Bertil Sjöström bakom ratten.

– Det var i juni 1992 som vi var dit för att sjunga och fick hjärta för det vi såg och upplevde, säger han.

Knappast anade han nog den gången att det 24 år senare skulle ha skickats kläder och annat vid 99 tillfällen – och snart alltså 100 gånger.

– Bara några månader efter att vi hade kommit hem från körresan startades stiftelsen Filippus, säger han och tillägger att hjälpbehovet knappast har minskat sedan dess i den forna Sovjetrepubliken.

– Vi har också ökat på antalet resor dit på senare i år. I år blir det sex resor, säger Bertil Sjöström, som själv snart gör sin 68:e resa i samband med Filippus jubileumsresa.

Just nu är också Sergei och Vera Porkhnavets på plats i Örnsköldsvik, ett par som leder verksamheten på plats med säte i staden Lutsk i nordvästra delen av Ukraina.

Ann-Christin Hamberg och Inger Persson är två av dem som jobbar ideellt för Ukrainahjälpen Filippus.

– Det kommer mycket människor hit från östra Ukraina, där det är krig. De har inte har råd att exempelvis köpa kläder. Arbetslösheten är hög och många människor känner hopplöshet. Därför är det också mycket alkoholism och många använder droger, säger Sergei Porkhnavets, som även har varit tolk i 20 år vid besöken.

– Det känns bra att kunna ge hopp, säger Bertil Sjöström om hjälparbetet, som bygger på en sammanslutning av flera olika församlingar i kommunen och vars ekonomi även stöttas i form av månadsinbetalningar från medlemmar.

Läs även: Hjälptransport vågade inte åka in i Ukraina

– Allt jobb sker ideellt, säger Bertil Sjöström och tittar på Inger Persson och Ann-Christin Hamberg, som är två av dem som ofta kämpar på i organisationens nya lokaler i Gullänget, där även en loppis inryms.

När bussen rullar i väg för 100:e gången inryms ungefär 90 kubikmeter förnödenheter i en lastbilstrailer och 20 kubikmeter i en buss, som även fungerar som övernattningsutrymme för gänget som följer med på resan.

– Det handlar om kläder, skor, rullstolar, rullatorer och en hel del annat som ska med, säger Bertil Sjöström om den resa som brukar ta mellan nio och elva dagar – och som sker via svensk väg till Karlskrona, sedan färja och bilväg genom Polen till Lutsk i Ukraina.

I just Lutsk packas sakerna upp och fördelas vidare till även andra områden i Ukraina.

– Vi samarbetar även med sociala myndigheter och församlingar, säger Bertil Sjöström, som är nöjd över vetskapen att allt som har samlats in i Örnsköldsvik, Ullånger och på fler håll i länet, verkligen kommer till rätt adress.

Till sist säger Bertil Sjöström att stiftelsen aldrig lägger insamlade pengar på hög, utan att målet är att det ska användas. Något som för övrigt bäst kan sammanfattas i form av det som har skänkts, typ allt från ett mindre sågverk till storköksutrustning och toaletter.

Läs även: Moskolan skänker julklappar till barn i Östeuropa

Ukrainarna Vera och Sergei Porkhnavets är just nu i Örnsköldsvik, här tillsammans med Bertil Sjöström från hjälporganisationen Filippus.

■ ■ För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.

Mer läsning

Annons