Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick tvillingar – igen

SÖDERÅ. Historien upprepar sig.
När sjuåriga tvillingsyskonen Simon och Sandra fick småsystrar nyligen blev det tvillingar, Hanna och Emma.
Mamma Carina Eriksson borde inte vara förvånad. Hon är själv tvilling.

Annons

För två veckor sedan åkte Carina och Mikael Eriksson in till BB i Örnsköldsvik. Familjen skulle få tillökning, de fyra skulle bli sex. Att det var tvillingar på gång visste familjen redan.
Jag begärde ultraljud tidigt för att få veta att det inte var två den här gången också och så var det det, säger Carina Eriksson och skrattar.
Som tur var har jag tvillingvagnen kvar, men jag trodde inte jag skulle få användning för den.
Vi sitter på den soldränkta verandan till Erikssons sommarhus i Söderå. Bredvid mamma Carina i soffan trängs storasyskonen Simon och Sandra, sju år.
Lite blyga, men samtidigt fulla av bus och nyfikenhet. I tvillingvagnen en bit bort i skuggan ligger de nyfödda, Hanna och Emma, och sover.

BOR I SOMMARHUSET
Mikael och Carina Eriksson har tagit över hans föräldraställe i Söderå nära Gottne. En stor gård med gott om plats.
Här finns ett större tegelhus där familjen bor om vintrarna och en ladugård, men också ett härbre och ett mindre sommarhus. Ett undantag dit familjen gärna flyttar om somrarna.
Det blir så varmt i huset. Här är det svalare och närmare marken, säger Mikael Eriksson.
Syskonen Simon och Sandra föddes naturligt, men sex veckor för tidigt den 23 december 1994.
När småsystrarna såg dagens ljus för ett par veckor sedan var det med kejsarsnitt. Hanna var 45 centimeter lång och vägde 2 370 gram, Emma var något längre, 45,5 centimeter, men vägde lite mindre, 2 240 gram.
Eftersom det blev tvillingar får pappa Mikael, som jobbar som svetsare på Hägglunds Vehicle i Gullänget, vara hemma lite längre än de flesta.
Jag är pappaledig en månad, säger han. Och så var jag hemma med barnen när Carina var på sjukhuset.

VALLHUNDEN JEPPE VAKTAR
En som inte släpper uppmärksamheten på de nyfödda någon längre stund är elvaårige Jeppe, familjens belgiska vallhund.
Han har väl det där i sig, att han ska hålla koll på var vi är, säger Mikael Eriksson. Han var likadan med de andra barnen när de var små. Men det är inga problem, han är hemskt snäll.
En rolig poäng i sammanhanget med de dubbla tvillingfödslarna är att Carina Eriksson själv är tvilling. Liksom hennes barn är hon och hennes syster Agneta Eriksson tvåäggstvillingar.
Men vi är inte födda samma dag, säger Carina Eriksson. Jag föddes fyra minuter i midnatt och Agneta sex minuter över.
Eftersom Carina Eriksson är född den 29 februari har hon födelsedag bara vart fjärde år. Nästa gång, 2004, firar hon därför sin åttonde födelsedag men fyller 32 år.
När jag var liten brukade jag och min syster Agneta fira födelsedagen tillsammans den 1 mars. Det tyckte mamma var praktiskt också.

PER EURENIUS

Mer läsning

Annons