Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem asylboenden godkända i Örnsköldsvik – 56 platser på en husvagnscamping

Fem asylboenden i Örnsköldsvik godkändes av Migrationsverket i den senaste upphandlingen. Totalt rör det sig om 507 boendeplatser i kommunen – varav 56 på en husvagnscamping.

Annons

Totalt i landet upphandlade Migrationsverket 102 000 platser på asylboenden. Enligt den senaste prognosen kommer förmodligen inte ens hälften av dem att användas.

– Prognosen säger att det kommer att behövas mellan 43 000 och 53 000 platser i år, säger Cecilia Borgh, enhetschef på Migrationsverket i Kramfors.

Cecilia Borgh, enhetschef på Migrationsverket i Kramfors, konstaterar att tillgången av platser på ayslboenden är god både i Ångermanland och i landet som helhet.

Örnsköldsvik fick en tilldelning på 507 platser, mer än 200 mindre jämfört med då flyktingströmmen var som starkast i höstas.

Fyra av de fem godkända asylboendena är kända sedan tidigare: Björnforsen, Långviksmon, Gideåbruk och Bredbyn.

Men det finns en nyhet, Sportsbaren Arena i Halmstad AB – som driver Björnforsen och Gideåbruk – fick också godkänt för 56 platser på "Gideåbruks husvagnsanläggning".

– Det är ju inte säkert att alla platser i Örnsköldsvik kommer att fyllas upp och jag skulle tro att boendet i husvagnar kommer väldigt långt ned på listan, säger Cecilia Borgh.

Det ska poängteras att formellt blir inte upphandlingen klar förrän anläggningarna besiktats och kontrakten är underskrivna, det görs i september.

Generellt är det i dag ingen brist på platser på asylboenden.

– Det ser bra ut i Ångermanland och det är gott om platser i hela landet, säger Cecilia Borgh.

De tuffare reglerna har minskat antalet som söker asyl i Sverige radikalt.

Antalet asylsökande som kommer till Sverige har ju sjunkit kraftigt sedan regeringen införde de tuffare reglerna. Under april och maj kom drygt 2 000 asylsökande per månad till landet – att jämföra med nära 10 000 i september ifjol.

Den största gruppen kommer från krigets Syrien och därefter Somalia, Afghanistan och Irak.

Mer läsning

Annons